GARDIROP MAGAZİN

Göze vitamin desteği şart!

Uzman­ların sık­lık­la kul­landığı ‘Ne yers­eniz, O’sunuz’ sözü çok doğru. Hat­ta bu söz, göz sağlığı için de geçer­li. Ne kadar sağlık­lı ve doğru beslenirs­eniz, göz­leriniz de o kadar iyi ve keskin görür.

“Vit­a­min­ler sadece vücud­unuza veya cil­di­nize değil, göz­lerinize de fay­dalı” diyen Göz Sağlığı ve Hastalık­ları Uzmanı Dr. Öğr. Üye­si Fatih Atmaca, “Vücud­un ihtiy­acı olan vit­a­min­lerin yeter­li mik­tar­da ve uygun zaman­da alın­ması, ileride yaşa bağlı oluşa­cak olan göz hastalık­ları­na karşı da koruyu­cu­luk sağlar” diy­or. Göz sağlığınız için pek çok fay­dası bulu­nan vit­a­min­leri, Med­ical Park Bahçelievler Hastanesi’nden Göz Sağlığı ve Hastalık­ları Uzmanı Dr. Öğr. Üye­si Fatih Atmaca anlat­tı…

A vit­a­mi­ni

A vit­a­mi­ni, göz sağlığı için en önem­li vit­a­min­ler­den biridir. A vit­a­mi­ni ya da retinol eksik­liğinde, gece kör­lüğü adı ver­ilen gece göre­meme sorunu oluşur. A vit­a­mi­ni ise, gözün gece görüşünü kuvvetlendirir. Yani reti­na­da bulu­nan ve rodopsin adlı ışığı tanıyan pro­tein­lere bağla­narak gece görüşü sağlar. Yeter­li mik­tar­da A vit­a­mi­ni alın­mazsa; gece kör­lüğü, gözyaşının azal­ması ve kornea tabakasın­da sorun­lar gelişe­bilir. A vit­a­mi­ni; yeşil ve sarı ren­kli sebzel­er ile meyvel­erde, yumur­ta, süt gibi hay­vansal gıdalar­da, karaciğer, por­takal, havuç, patates, ıspanak, kar­ala­hana, man­go, kavun gibi besin­lerde bulunur.

B2 vit­a­mi­ni

B2 vit­a­mi­ni eksik­liğinde; gözlerde yan­ma ve ışığa karşı has­sasiyet hat­ta katarakt oluşu­mu görülebilir. B2 vit­a­mi­ni yani riboflavin; gözde katarakt oluş­masını engellerken, göz yorgun­luğunu hafi­fletip migren atak­larını azalt­maya da yardım­cı ola­bilir. B2 vit­a­mi­ni özel­lik­le et, karaciğer, tavuk, balık, yeşil yaprak­lı sebzel­er, bak­lag­iller, tahıl­lar, yağsız süt, yoğurt, yumur­ta sarısı, peynir, pap­atya, ısır­gan otu, ada çayı, brokoli ve ıspanak­ta bulunur.

C vit­a­mi­ni

C vit­a­mi­ni, güneş ışığı­na karşı koru­ma sağla­yarak katarakt oluşu­munu engelleye­bilir. Ayrı­ca yeter­li mik­tar­da C vit­a­mi­ni alın­ması, şek­er hastalığı­na bağlı gelişen ve gözün sinir ve damar­ların­da oluşan hara­biyeti önle­m­eye yardım­cı olur. Çünkü C vit­a­mi­ni, yük­sek kan şek­erinin yan etk­isi­ni önleyi­ci etkiye sahip­tir. C vit­a­mi­ni, taze meyve ve sebzelerin hemen hemen birçoğun­da bulunur. Özel­lik­le kuşbur­nu, misket limonu, por­takal, grey­furt, Frenk üzümü, yeşil­biber; en önem­li C vit­a­mi­ni kay­nakların­dandır.

E vit­a­mi­ni

E vit­a­mi­ni, alfa tokofer­ol tipi bir antiok­si­dandır; yani alfa tokofer­ol vücut için zarar­lı olan zehirli mad­delerin atılımı­na yardım­cı olur. E vit­a­mi­ni, reti­na adı ver­ilen damar­lı böl­genin dejen­erasy­onun­da fay­dalı ola­bilir. E vit­a­mi­ni yönün­den zen­gin besin­ler; tereyağı, kır­mızı et, ıspanak, brokoli gibi yeşil yaprak­lı sebzel­er, kivi, man­go, muz, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, ayçiçeği, ceviz ve bademdir.

Göz Sağlığı ve Hastalık­ları Uzmanı Dr. Öğr. Üye­si Fatih Atmaca, çinko, mag­nezyum ve omega hakkın­da da bil­giler ver­di:

Çinko

Çinko, görme yeteneğinin geliştir­ilme­si açısın­dan son derece önem­lidir. Ayrı­ca göz yaralarını önle­mek için de gerek­lidir. Çinko; tavuk, yumur­ta sarısı, süt ve süt ürün­leri, peynir, balık, patates, ceviz, badem, arpa, kuru fasu­lye, lahana, ay çekird­eği, karaciğer, kuzu eti, sığır eti, kepekli ekmek ve tahıl­lar­da bulunur.

Mag­nezyum

Mag­nezyum eksik­liği olan şek­er hasta­larının reti­na böl­gesinde önem­li sorun­lar gelişe­bilir çünkü mag­nezyu­mun kan şek­eri­ni düzen­leyi­ci özel­liği vardır. Kuru yemişler, kuru bak­lag­iller, ıspanak gibi yeşil yaprak­lı sebzel­er, tam tahıl, yer fıstığı, peynir, tavuk, biftek, patates, por­takal, domates, soğan, yoğurt, havuç, kere­viz, marul, pırasa, incir, üzüm, hur­ma ve çav­dar; mag­nezyum içeren besin­lerin başın­da gelir.

Omega

Omega 3 ve Omega 6; göz sinir­lerinin gelişi­minde büyük önem taşır. Yapılan çalış­malar; Omega 3 ve Omega 6 yağ asit­lerinin göz kuru­luğunu azalt­tığını ortaya çıkar­mıştır. Omega 3, keten tohu­mu, balık, cevizde bulunurken; mısır özü, soya ve ayçiçeği yağın­dan ise Omega 6 yağ asit­leri alın­abilir.

Exit mobile version