GARDIROP MAGAZİN

Glutensiz diyet zayıflama aracı değil

Çölyak hasta­ları için kri­tik önem taşıyan gluten­siz beslen­me, son yıl­lar­da sağlık­lı kişi­lerin de diyetinde yer alıy­or. Birçok kişi de gluten­siz beslen­meyi zayıfla­ma amacıy­la ter­cih ediy­or. Ancak dikkat!

Acıba­dem Fulya Has­tane­si Beslen­me ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, yapılan bil­im­sel çalış­malara göre, çölyak hasta­ları için başlı­ca hat­ta tek tedavi yön­te­mi olan gluten­siz beslen­menin, sağlık açısın­dan birçok fay­dası olduğunu belir­tirken, buna karşın zayıfla­mak amacıy­la bil­inç­sizce uygu­lan­masının diya­bet ve kalp hastalığı­na zemin hazır­laya­bile­ceği­ni söylüy­or. Beslen­me ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, gluten­siz diyetin fay­dalarını anlatırken, çok önem­li uyarılar ve öner­il­erde bulun­du.

Kan­sı­zlığın önlen­me­sine yardım­cı oluy­or
Arpa, buğ­day ve çav­dar ürün­lerinde bulu­nan gluten, sindirilme­si zor bir pro­tein grubu olduğun­dan bağır­sak flo­rasın­da gluteni sindi­re­meyen kişi­lerin ince bağır­sak­ların­da­ki yapılar­da (vil­lus) kısalma ve kalın­laş­ma oluy­or. Vücud­u­muza aldığımız besin­ler için­de­ki makro ve mikro besin ögeleri demir gibi bu vil­lus­lar­da emil­erek vücu­da taşınıy­or. Gluten­siz beslen­me sindiri­mi kolay­laştırıp vil­lus­ların yapısı­na zarar ver­meye­ceğin­den demirin emil­i­m­i­ni kolay­laştırıy­or, demir eksik­liği olan kişil­erde kan­sı­zlığın önlen­me­sine yardım­cı oluy­or.

Tiroit fonksiy­on­larını düzen­liy­or
Tiroit bezinin ilti­ha­p­lan­masıy­la ortaya çıkan Hashima­to hastalığı çölyak gibi otoim­mün bir hastalık. Yapılan çalış­malara göre gluten­siz beslen­me bu hastalığın seyrinde olum­lu bir etkiye sahip. Bu neden­le Hashimato­su olan kişil­erde çölyak, çölyak hastalığı olan kişil­erde Hashima­to tara­ması yapıl­ması gerekiy­or.

Öde­mi azaltıy­or
Vücut­ta, alı­nan her 1 gram kar­bon­hidrat 1 gram su tutuy­or. Gluten­siz beslen­me ile bir­lik­te sınır­lanan kar­bon­hidrat alımı sayesinde, vücud­un tut­tuğu su yani ödem aza­lıy­or.

Vit­a­min ve min­er­al­lerin emil­i­m­i­ni sağlıy­or
Bağır­sak vil­lus­ların­dan emilen birçok vit­a­min ve min­er­al gluten nedeniyle bozul­muş bir bağır­sak flo­rasın­dan emilemiy­or. Bu neden­le kişide birçok vit­a­min ve min­er­al eksik­liği ortaya çık­a­biliy­or. Oysa gluten­siz beslen­me, bağır­sak flo­rasının onarıl­ması­na katkı sağladığın­dan min­er­al ve vit­a­min emil­i­m­inin art­masın­da rol oynuy­or.

Kilo ver­meyi sağlıy­or ama!
Gluten­siz besle­nildiğinde kar­bon­hidrat kay­nakları sınır­landırılıy­or. Böyle­lik­le kilo ver­mek mümkün ola­biliy­or. Ancak Beslen­me ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik uyarıy­or: “Gluten­siz mar­ket ürün­lerinde kıvam tut­tura­bilmek için yağ oranı yük­seltilmiştir. Bu neden­le kon­trol­lü gluten­siz besin tüket­mek gerekir. Yapılan çalış­malar gluten­siz yük­sek yağlı beslen­menin koroner kalp hastalığı riski­ni artırdığını göster­miştir.” Sağlık­lı kişi­lerin gluteni sindirmek­le ilgili her­han­gi bir prob­lem­leri yok­sa gluten­siz beslen­melerinin şart olmadığını söyleyen Beslen­me ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik “Gluten­siz beslen­me zayıfla­mak için kul­lanılan bir beslen­me mod­eli olma­malıdır. Bil­inç­sizce yapılan gluten­siz diyetler; tam tahıl­lı kar­bon­hidrat tüke­ti­mi­ni sınır­lay­a­cağı ve doğru­dan meyve şek­eri veya serbest olan yük­sek glisemik indek­sli mısır ve patatese yönel­te­bile­ceği için kan şek­eri üzerinde oyna­maya sebep ola­cak, diya­bet hastalığı ris­ki arta­cak­tır. Ben­z­er şek­ilde gluten­siz beslen­me kar­bon­hidrat kay­naklarını sınır­layıp kişiyi hay­vansal ürün­lere yönel­te­bile­ceğin­den veya ambal­a­jlı doy­muş yağ içeren gluten­siz ürün tüke­ti­mi­ni artıra­bile­ceğin­den koroner kalp hastalığı riski­ni artıra­cak­tır.” diy­or.

Exit mobile version