GARDIROP MAGAZİN

Givenchy’de Matthew Williams Devri

Sokak giy­i­mi konusun­da­ki üstün yeteneğiyle bili­nen 35 yaşın­da­ki ABD’li tasarım­cı Matthew Williams, ünlü Fran­sız markası Givenchy’nin yeni kre­atif direk­törü olarak atandı.

Clare Waight Keller’ın 10 Nisan’da moda evin­den ayrıl­masıy­la Givenchy’de boşalan koltuğa otu­ran isim, lüks sokak giy­im markası 1017 ALYX 9SM’in başarılı kuru­cusu Matthew M. Williams oldu. 16 Haziran’da işbaşı yapan Williams, artis­tik direk­tör olarak Givenchy’nin erkek giy­im, kadın giy­im ve haute cou­ture kolek­siy­on­larını yönete­cek. Geçtiğimiz mart ayın­da Renaud de Lesquen’in CEO olarak görevlendirilmesinin ardın­dan, LVMH grubuna ait markanın yap­tığı ilk önem­li ata­ma bu oldu. Matthew Williams’ın modae­vi için ilk tasarım­larının Ekim 2020’de podyu­ma çık­ması bek­leniy­or. 

Matthew Williams

Givenchy’nin res­mi Insta­gram say­fası ve ken­di kişisel hesabı üzerinden yapılan pay­laşım­lar­da his­leri­ni şu sözler­le özetliy­or Williams: “15 yıldır her gün tek bir amaç için uğraştım, sonun­da bura­da olmak gerçeküstü bir deney­im!” ve bu mükem­mel zaman­la­ma için bakın ne diy­or: “LVMH grubuna bana güvenip hay­al­ler­i­mi gerçek­leştirme
fır­satı verdiği için min­net­tarım. Dünya için eşi ben­z­eri görülmemiş bu zaman­lar­da umut veri­ci mesajlar ver­mek ve olum­lu değişim­lere katkı­da bulun­mak istiy­o­rum.”
Lady Gaga ve Kanye West gibi ünlü isim­ler­le yap­tığı çalış­malar­la moda sek­törüne adım atan; Hel­mut Lang’in min­i­mal­ist çizgisi­ni influ­encer ruhuy­la bir­leştiren
markası 1017 ALYX 9SM’de harikalar yaratan tasarım­cının kariy­erinde­ki mihenk taşları incele­m­eye değer… 

İlk Yıllar: 1985 — 2005 

1985’te Illinois’de doğan Williams, iki yaşın­da Kalifornia’ya taşındı. Pis­mo Beach’de büyüyen tasarım­cı, bir sömestr sanat okuduk­tan son­ra Los Angeles’ta takıl­mak yer­ine, bir arkadaşı­na den­im markası konusun­da yardım­cı olmak ve şehrin kulüp sah­nesinin müdavi­mi olmak için Kali­forniya Üniversitesi’nden ayrıldı. Üç ay son­ra New York’a taşındı ve bura­da eşi Jen­nifer ile tanıştı. Par­sons baş­ta olmak üzere, birçok moda oku­lu tarafın­dan red­dedilse de hay­al­lerinden vazgeçme­di. 2000’lerin orta­ların­da New York gece hay­atı konusun­da altın çağını yaşarken Lady Gaga olarak tanıdığımız Ste­fani Joanne Angeli­na Ger­man­ot­ta ile tanıştığı iddia ediliy­or. 

İkonik fotoğrafçı Nick Knight’ı yakın­dan tanıyan Williams bir buçuk yıl son­ra, Los Angeles’a taşın­ma kararı aldı.

Kanye West ile Değişen Hayatı: 2008 

İkonik fotoğrafçı Nick Knight’ı yakın­dan tanıyan Williams, bir buçuk yıl son­ra Los Angeles’a taşın­ma kararı aldı. Bura­da Kanye West’in o zaman­ki yaratıcı yönet­meni Wil­lo Per­ron ile rap’çinin 2008 Gram­my Ödülleri’nde giy­diği LED ceke­ti­ni yap­masını iste­diği stilis­tle tanıştı. Daha son­ra West’in kre­atif ajan­sı Stu­dio Donda’nın kre­atif direk­törü olarak atandı. 

Lady Gaga Faktörü: 2008 — 2010 

Lady Gaga’nın 2008 — 2010 aralığın­da Fame ve Fame Mon­ster dönem­lerinde­ki stili­ni de inşa eden Williams, aynı zaman­da Gaga’nın da sevgilisiy­di. Gaga, Sun­day Times’a verdiği bir röpor­ta­j­da “Dada mükem­mel­di ve biz çıl­gın aşık­lardık. Ancak güçlü bir yaratıcı bağa sahip olduğu­muzu keşfet­tiğimizde dur­dum. Bunun sadece per­vasız bir aşk­la ilgili olmasını istemed­im,” açık­la­masın­da bulunuy­or. Gaga’nın “LoveG­ame” şarkısın­da geçen ve sanatçının kore­ografi­leri­ni sergilerken yanın­dan ayır­madığı kristaller­le kaplı disko çubuğu da Williams’ın imza­sını taşıy­or. Williams, şarkıcının kre­atif direk­tör­lüğünü de üstlen­di ve stilist Nico­la Formichet­ti ile çalıştı. 2013 yılın­da Formichetti’nin yer­ine, şimdil­erde Amerikan lüks spor giy­i­mi denildiğinde akla ilk gelen isim­ler­den olan Bran­don Maxwell geçti. Maxwell, ünlü yıldızın kendine özgü tarzın­dan sorum­lu kişisel yaratıcı ekibi Haus of Gaga’nın da üyelerinden biri. En çarpıcı tasarım­ları arasın­da 2010 MTV Müzik Ödülleri’ne damgasını vuran çiğ et kostümü bulunuy­or. 

Bir diğer önem­li potan­siyel öngörü: Williams, Gaga’ya Hermès’in ikonik Birkin çan­ta­ların­dan biri­ni satın almasını söyle­di. Yıldız, 2010’da Van­i­ty Fair der­gi­sine verdiği bir röpor­ta­j­da “Kre­atif direk­törüm ve en yakın arkadaşım Matt Williams, ‘Birkin satın almalısın çünkü en klasik çan­ta’ dedi,” açık­la­masın­da bulun­du. Ancak Gaga, “Hayran­larım bu çan­tadan daha ikonik ve modayı seviy­o­rum, ama hayran­larım­dan daha çok sevmiy­o­rum” diy­erek bu yatırım parçasının üzer­ine keçeli kalem­le “I love lit­tle mon­ster” yazdı ve Birkin çan­tayı ade­ta kavram­sal sanatın yeni tuva­line çevir­di. 

Been Trill Dönemi: 2010 — 2014

2010’larda Williams, Heron Pre­ston ve Vir­gil Abloh ile pop kültürün ayak ses­lerinin duyul­duğu, Been Trill adını taşıyan sanat ve müzik kolek­tifi­ni kur­du. Şimdil­erde çabalarını ken­di kolek­tif ve birey­sel çabaları­na kanal­ize eden kuru­cu­lar, bu kolek­tif bünyesinde sokak giy­i­minin ruhunu usta­ca yaka­mayı başardılar. Been Trill; Hood By Air ve A.P.C. gibi diğer hızlı gelişen ve kök­lü markalar­la işbir­liği yap­masının yanı sıra; Kanye West, A$AP Rocky ve Rihan­na gibi ikonik yıldı­zların da desteği­ni alarak popüler­liğine kavuş­tu.

Lady Gaga’nın 2008–2010 aralığın­da Fame ve Fame Mon­ster dönem­lerinde­ki stili­ni de inşa eden Williams aynı zaman­da Gaga’nın da sevgilisiy­di.

1017 ALYX 9SM: 2015 — Günümüz

Nick Knight’ın kur­duğu Show­stu­dio için çalışan Williams, artık ken­di kanat­larıy­la uçması gerek­tiğine karar ver­erek 2015’te ken­di markası Alyx’i yarat­tı. Sanat, müzik ve moda dünyasın­da­ki ünlü isim­lerin gücünü arkası­na alan; moda dünyasının kural­ları­na uymayı red­de­den mar­ka, tam da bu yönüyle ve güçlü bir PR strate­jisiyle başarıya ulaştı. Son­ba­har / Kış 2015 sezo­nun­da sun­duğu, Kali­forniya gençliğin­den ilham alan ilk kolek­siy­onun­da endüstriyel görünüm­lerinin ardın­da oyun­baz tasarım­lar yarat­tı.

Markası ile önce kadın giy­im, ardın­dan ise 2017’de erkek giy­im kolek­siy­on­larını sun­du. 2016 LVMH Ödülleri’ndeki final­istliği sayesinde sivrilen Alyx, bir süre son­ra Dover Street Mar­ket ve Open­ing Cer­e­mo­ny gibi önem­li per­ak­endecil­erde satıl­maya başladı. DNA’sından ödün ver­meyen Alyx, 2017 yılın­da 1017 ALYX 9SM adını aldı. (‘1017’ Williams’ın doğum günü tar­i­hi olan 17 Ekim’e, ‘9SM’ ise Williams’ın kariy­erinin başladığı stüdy­onun adre­sine gön­derme yapıy­or) ve son birkaç yıl içinde Dior ve Mon­cler gibi önem­li markalar­la iş bir­lik­leri yap­tı. Sek­törde beşin­ci yılını doldu­ran markasını yönet­m­eye birey­sel olarak devam ede­ceği­ni de dip­not olarak belirte­lim.

Peki Şimdi Neler Olacak?

Dünya­da koron­avirüs pan­demisi ile bir­lik­te yeni bir dönem başlıy­or. Adapte olmaya çalıştığımız diji­tal çağ ve hep­imizin aynı şek­ilde etk­ilendiği belir­si­z­lik­ler­le dolu pan­de­mi süre­ci, en az bizler kadar sek­törün en başarılı moda evleri­ni de düşünüp sorgu­la­maya itti. Zira moda sek­törünün ve genel olarak dünya ekonomisinin altın çağını yaşa­madığı bu zor­lu zaman dil­i­minde, olup biten­ler­le alakadar olmak ve moda oyu­nun­da­ki yeri­ni sağlam­laştır­mak için sek­tör dev­lerinin cid­di bir dönüşüm sürecin­den geçme­si gerekiy­or. 

Sosy­olo­jik değişim­lerin moda are­nasın­da­ki yan­sı­maları­na tanık­lık ede­ceğimiz bu zor­lu gün­lerde, deri ve aksesuar tasarımı konusun­da­ki kre­atif zekası ve işlevsel­liği ile ön plana çıkan Matthew Williams’ın Givenchy’nin yeni kre­atif direk­törü olmasının da moda­sev­er­ler için iyi bir başlangıç ola­cağı yad­sı­na­maz bir gerçek. Yaratıcı çizgisiyle bili­nen markası 1017 ALYX 9SM ile LVMH Prize ödülünü kazanan; Vir­gil Abloh ve Dior yaratıcı direk­törü Kim Jones ile yap­tığı iş bir­lik­leri ile ses getiren tasarım­cı, bu göre­vi sonuna kadar hak ediy­or.  İlh­am kay­nağı hip-hop kültürü olan ve tasarım­ların­da “sokak giy­i­mi” ruhu­nun sonuna kadar hissedildiği Williams’ın estetiğinin Clare Waight Keller’ın roman­tik ve sofistike stilin­den oldukça fark­lı ola­cağı aşikar. 

Hubert de Givenchy’nin kur­duğu moda evi, Audrey Hepburn’un “Tiffany’de Kah­valtı” fil­minde giy­diği küçük siyah elbis­esi ile efsanevi hale gel­di. Bir zaman­lar John Gal­liano ve Alexan­der McQueen tarafın­dan da yönetilen Givenchy, bugüne kadar­ki kre­atif direk­tör­lerinin eşsiz yön­leriyle kalbimize dokun­du. Zira 13 yıl kre­atif direk­tör­lüğünü üstle­nen Ric­car­do Tis­ci, athleisure’a gotik bir dokunuş katarken; Keller ise tüm roman­tik­liğiyle couture’a saygı duruşun­da bulunuy­or­du. Haute cou­ture, Williams için yepyeni bir alan olsa da, ken­disinin şu sıralar en gözde tüketi­ci kitle­si olan Z jen­erasy­onunun dinamizmi­ni yakala­yarak LVMH’yi kar lis­telerinde üst nok­ta­lara yeniden taşı­ması olası. Bakın Givenchy’nin CEO’su Renaud de Lesquen ne diy­or: “Matthew’in tasarım ve yaratıcılık konusun­da­ki cesur yak­laşımı sayesinde Givenchy ile mükem­mel bir uyum sağlay­a­cağı­na inanıy­o­rum. 

Matthew Williams’a bu yeni kariy­er yol­cu­luğun­da bol şans diliy­oruz! Bize hep ilham ver­me­si dileğiyle…

Exit mobile version