GARDIROP MAGAZİN

Fashion Week İstanbul Kış Sezonuna Güçlü Bir Giriş Yaptı

14 Mart’ta Soho House Istanbul’da gös­ter­işli bir kick-off par­ti ile kapılarını açan Fash­ion Week İst­anb­ul, yeni hib­rit yapısı ile etkin­lik­lere devam etti. Fizik­sel mekan­lar­la diji­tali bir araya getiren yeni yapısıy­la dikkat çeken haf­ta boyun­ca, defilel­er ile kolek­siy­on­ların sunul­duğu moda film­leri de hayran­lık uyandırdı. Gardırop Mag­a­zin ekibi olarak hayran­lık­la izlediğimiz kolek­siy­on­ları sizler için masaya yatırdık.

Yeni Nesil Athleisure: DB Berdan

Rahat ve cool kıyafet­lerin şık parçalar­la kul­lanıl­masıy­la oluş­tu­ru­lan “ath­leisure” stili, gün boyun­ca hem kon­for­dan hem de şık­lık­tan ödün ver­mem­eye olanak sağlıy­or. Aynı zaman­da sportif tavrı yüceltmesiyle men­tal olarak daha sağlık­lı ve aktif his­set­m­eye yardım­cı olurken, her vücut tip­ine uyum­lu olmasıy­la da moda are­nasın­da oldukça güçlü bir kon­u­ma sahip. Haliyle her orta­ma rahatlık­la adapte ola­bilen bu stil, fark­lı desen ve ren­kler­le yorum­la­narak podyum­lar­da da ken­di­ni gös­teriy­or.

DB Berdan

Her kolek­siy­onuy­la fark yaratan ve defileleriyle şaşırt­mayı başaran DB Berdan’ın Fash­ion Week İst­anb­ul kap­samın­da diji­tal olarak sun­duğu ve aktif sokak giy­i­mi­ni gün­lük rahatlık­la bir­leştiren ath­leisure kolek­siy­onu, gece hay­atın­da kon­for dozu yük­sek ve giy­ilebilir bir şık­lık vadediy­or. Ekolo­jik bil­inçle üretilen kolek­siy­on, lüks-spor yak­laşımı fem­i­nist bir tavır­la bir­leştiriy­or. Yoga ve pilates dos­tu tasarım­lar spor şık­lığı yakalarken; vücut hat­larını daha iyi gösteren kes­im­leri ve şık detay­ları sokak­ta veya spor salo­nun­da rahatlık­la kul­lanıla­bilm­eye aday.

Işıltıya Davet: Dice Kayak & Nihan Peker

Pan­dem­i­nin etk­isiyle rahat parçalar­la oldukça mut­lu bir ilişkimiz olmaya başladı ve bu arkadaşlığımız da epey uzun süre­ceğe ben­ziy­or. Ancak tasarım­cılar, sun­duk­ları kolek­siy­on­lar ile gardırobu­muz­da bu sezon gös­ter­işli parçalara da yer açmamız gerek­tiği­ni öğütlüy­or. Tasarım­cıların poz­i­tif bakış açısı­na ve par­ti ruhu­na duy­duğu özlem, el işlemeleri, payetler ve kristaller gibi ışıltıyı yan­sıta­bile­cek detay­lar­la kendine yer buluy­or. Örneğin Dice Kayek ve Nihan Peker’in moda haf­tasın­da sun­duk­ları kolek­siy­on­lar, önümüzde­ki kış için ihtişam dozu yük­sek bir dünyanın kapılarını aralıy­or.

Dice Kayek

Net, yalın ve min­i­mal çizgilere sahip tasarım­larıy­la özgün çizgisi­ni yıl­lardır muhafaza eden Dice Kayek’in neşe ve sev­inç havası­na gön­derme yapan Sonbahar/Kış 2022–2023 kolek­siy­onu, mod­u­muzu yük­seltirken bizde dans etme isteği uyandırıy­or. Par­lak ren­k­lerin ve uçuşan kumaşların domine ettiği kolek­siy­onun renk paletinde lacivert, altın ve gümüş yer alırken; tasarım­cının imza­sı haline gelen payetler, el işlemeleri, kristal işlemel­er ve püsküller ise içimizi ısıtıy­or.

Nihan Peker

Onun­cu yılını “altın çağı” olarak nite­lendiren, ilk kez bu kadar ren­kli bir kolek­siy­on hazır­layan ve bu özel kolek­siy­onu Çırağan Sarayı’nın eşsiz tar­i­hi dokusun­da sunan Nihan Peker, ışıltılı ve iddi­alı olmak­tan çek­in­memeyi öğütlüy­or. Züm­rüt yeşili, fuşya, şam­pa­nya ton­ları, siyah & beyaz ton­larını el işleme­si altın detay­lar ve büyük bir titi­z­lik­le dokun­muş tasarım kumaşlar­la buluş­tu­rarak aradığımız iyim­ser­liği yakalıy­or.

Anadolu’nun Derinliklerine Yolculuk:  Niyazi Erdoğan

Aldığı mimar­lık eğiti­mi­ni tasarım diline yan­sı­tan Niyazi Erdoğan, dört tane­si kadın, sek­iz tane­si erkek olmak üzere toplam 12 görünüm­den oluşan kolek­siy­onun­da  kırılmış ayna parçaları deseniyle görünüm­leri hareketlendiriy­or. Kolek­siy­on kumaşların­da yün­lü kalitel­er ve kad­ife dokunuşları ön plan­da tutan tasarım­cı, ayrı­ca geri dönüşüm­lü poly­es­ter­den üretilmiş krep kumaşlar­la da sürdürülebilir­liğe göz kır­pıy­or.

Niyazi Erdoğan

Gardıro­pların demir­baş parçası olan ceketin for­munu oyun alanı­na dahil eden Erdoğan, yeni alter­nat­i­fler yaratarak resmiyet ile özdeşleştir­ilen takım­lara olan bakış açısını da değiştiriy­or. Kolek­siyon­da kültürel süreklil­iğin altını çizen Erdoğan, “Aklın ege­men­liğinde kurul­muş bu dünya­da hay­al­ler­im­izi yitirm­eye başladığımız bir zaman­dayız. Masal aklın sınır­layıcı, belir­leyi­ci, katı kural­larını gevşetip, bizi her şeyin mümkün ola­bildiği hay­al alem­ine götürüy­or. Tüm insan­lık olarak buna çok ihtiy­acımız olan bir dönemde yaşıy­oruz. Bu cüm­lel­er bir hikaye anlatıcısı­na ait ama ben­im demek iste­dik­ler­i­mi çok iyi anlatıy­or.” açık­la­masın­da bulunuy­or

Büyüleyici, Akışkan ve Karakteristik: Suda Etuz

Fash­ion Week İstanbul’un üçüncü gününde kolek­siy­onunu Kırım Kilisesi’nde gerçek­leşen sergiyle sunan Sudi Etuz’un kre­atif direk­törü Şan­sım Adalı, mis­afir­leri­ni Türkiye’nin değer­li mirasların­dan Dalyan Lagünü’ndeki ışıltılı su altı dünyasıy­la buluş­tu­ruy­or. Teknolo­ji ile artırılmış gerçek­liği moda are­nası­na taşıyan Şan­sım Adalı, Türkiye’de modanın diji­talleşme­sine önem­li ölçüde katkı­da bulunuy­or. Bu kolek­siy­onun­da 19. yüzyılın sonun­da Suriye’den Adana’ya göç eden aile­sine ver­ilen Sudi soy­adıy­la başlayan hikaye, tasarım­cının çocuk­luk düş­leri­ni yan­sıtıy­or.

Sudi Etuz

60 parçalık kolek­siyon­da; güçlü duruşu sem­bolize eden heykel­si elbisel­er, mikro mini üstler, süper mini etek­ler ve Şan­sım Adalı’nın imza­sı haline gelen origamik tüllere bu sezon el işçil­iği “patch” detay­lar ekleniy­or. Pul­lu straplez elbisel­er ve çok katlı tül elbisel­er şiirsel gece şık­lığını yan­sıtırken; Akdeniz’in su ışıltılarını yan­sı­tan payetler, can­lı siyahlar, mavinin gece ton­ları, por­takal ve fuşyalar gün batımını anım­satıy­or. Bu iddi­alı mod­ellere Fran­sız aksesuar markası ROUSSEY iş bir­liğiyle yapılmış yarı değer­li üç boyut­lu küpel­er eşlik ediy­or.

Minimal Estetiğin Öncüsü: T.A.G.G.

T.A.G.G.’in kuru­cusu Gökay Gün­doğ­du, min­i­mal form­ları, yatırım parçası niteliğin­de­ki tasarım­ları ve zaman­sız çizgisiyle biliniy­or. Yeni kolek­siy­onun­da heykel­si terzi­lik dikkat çek­erken; uzun tunikler ile buluşan pan­tolon­lar, akışkan siluetler sunan göm­lek­ler, elbisel­er ve pelerin­li üstler, Osman­lı döne­minde­ki saray­lar­dan refer­ans alıy­or.

T.A.G.G

Bej ton­ları, tüm Osman­lı padişahlarının, ata­larının saray­larını kul­lan­mak yer­ine ken­di saray­larını yap­tırdığı bir dönemde inşa edilen Çırağan Sarayı’ndan gelirken; iddi­alı kır­mızı renk, Dolmabahçe Sarayı’nın harem kıs­mın­da mer­di­ven­leri kaplayan halıları sem­bolize ediy­or. Nane yeşili ise Top­kapı Sarayı’nın tavan­ların­da­ki ark­lar­dan ve çini duvar­lar­dan ilham alıy­or. Top­kapı Sarayı harem­i­nin avlu duvarın­da­ki lale desen­li İznik lapis çini­leri ise tasarım­cıya lalenin mod­ern bir for­munu uygu­ladığı kemer­ler için esin kay­nağı oluy­or.

Otantik, Dinamik ve Rengarenk: Bashaques

Giy­ilebilir sanat iddi­asıy­la yola çıkan Bashaques’in kuru­cusu Başak Cankeş, her kolek­siy­onun­da desen­ler­le arasının ne kadar iyi olduğunu gözler önüne seriy­or. Teatral şovları ile iz bırakan tasarım­cının Anadolu moti­fleri ile Güney Amerika’nın el emeği doku­malarını bir araya getiren “Aynı Mı?” isim­li kolek­siy­onu, ismi­ni Peru yerlisi İnkalar’dan ilhamını alıy­or.

Bashaques

Peru ve Kolom­biya yer­li halk­larının kul­landığı moti­flerin yer aldığı parçaların her biri, Güney Ameri­ka ile Anadolu’da hala gelenek­sel üre­timin yapıldığı köylerde doku­tul­muş. Kültür­leri ade­ta bir pota­da eriten kolek­siyon­da Alpaca yünü, koyun yünü, doğal elyaflar, doğal pamuk, el doku­ması kumaşlar kul­lanılırken; İnka medeniyet­ler­ine ait toprak altın­dan çıkan 3000 yıl­lık takıların yeniden yorum­landığı­na da tanık­lık etmek mümkün. Sahi, sizin böyle­sine iddi­alı desen­leri taşı­maya cesare­tiniz var mı?

Yüksek Doz Feminen: Mert Erkan & Ceren Ocak

Önümüzde­ki sezon için tasarım­cılar, sek­sapel kavramının tanımını değiştiriy­or ve kusursuz tasarım detay­larıy­la den­geli bir tavır ortaya koyuy­or. Fash­ion Week İst­anb­ul kap­samın­da üçüncü gün “GRETEL& & HANSEL” kolek­siy­onunu sunan ve avan­gard çizgisiyle sivrilen Mert Erkan, başrolü cut-out detay­lar, fır­fır­lar, asimetrik oyun­lara verirken; mist­ik aksesuar­lar, yarım eldiven­ler, geometrik kolyel­er ve extrav­a­gan­za kemer­ler ile fem­i­nen detay­ların da altını çiziy­or.

Ceren Ocak

Her tasarımın­da iddi­alı bir görünümü öne çıkaran ve özgüven­li kadın­lara sesle­nen Ceren Ocak, moda haf­tasının dördüncü ve son gününde sun­duğu kolek­siy­onun­da mikro mini düşük bel etek­lere, cut-out kes­im­lere, vücu­da otu­ran siluetlere ve over­size duruşlara da yer veriy­or. Yeni sezon­da sokak modası­na göz kır­pan tasarım­lar­da yeşil ve saks mav­isi ton­ları, veg­an der­il­er, süet, kaşe, koton ve örme kumaşlar dikkat çeken­ler­den.

Bu sezon Fash­ion Week İstanbul’da Yakup Biçer, Gökhan Yavaş, Emre Erde­moğlu gerek kumaş gerekse desen ve renk seçim­leriyle stili konusun­da cesur karar­lar almak­tan çek­in­meyen erkek­lere seslen­meyi başardı.

Yakup Biçer

Cin­siyet­siz tavrıy­la sofistike, cool ve dinamik erkek­lerin ilgi odağı olan  Yakup Biçer’in  Cryp­to — Anar­chism kolek­siy­onu, over­size ve kim­lik­siz siluet­leriyle gizem kavramının altını çiziy­or. Par­lak yüzeyli kumaşları, dik­iş oyun­ları, aşi­na olduğu­muz kalı­pları ile yeni dönem siber anarşizmine gön­derme yapan Biçer,  siyah ve koyu kır­mızıyı ter­cih ederek dikkat çeki­ci form­lar­dan vazgeçmeye­ceği­ni bir kez daha hatır­latıy­or.

Gökhan Yavaş

“Son Çağrı” kolek­siy­onuy­la takım elbis­enin kural­larını değiştiren Gökhan Yavaş, geri dönüşüm­lü poli-viskon, %100 pamuk den­im ve örme kumaşlara yer verirken; pan­tolon, panço ve sweat­shirt tasarım­ları için fark­lı amaçla kul­lanıl­mak üzere üretilmiş kumaşların artık kısım­larını upcy­cle ederek kolek­siy­onu tamam­layan parçalar sunuy­or. Moda haf­tasının kapanışını yapan ve her sezon fark­lı karak­ter­leri kolek­siy­on­larıy­la anlat­mayı ter­cih eden Emre Erdemoğlu’nun retro askeri kostüm­ler­den esin­le­nen “MILITARY” kolek­siy­onun­da deney­sel tavır­la yaratılan detay­lar dikkat çekiy­or. Gelenek­sel tavrı yeniden göz­den geçirmem­izi sağlayan kolek­siyon­da ceketin kahra­man­lığını ilan ettiğine tanık­lık etmek mümkün.

Exit mobile version