GARDIROP MAGAZİN

Fashion Week İstanbul İlk Gününü Geride Bıraktı

Yaratıcılığı ülke sınır­larının dışı­na taşıyan Fash­ion Week Istan­bul, görsel sanat­ları moday­la buluş­tu­ran moda film­leriyle açılışını gerçek­leştir­di. Bu yıl üçüncü kez diji­tal olarak gerçek­leşen Fash­ion Week Istan­bul, gün boyun­ca tasarım­cıların kolek­siy­on­larını tanıt­tı. 

Türkiye’nin ulus­lararası çap­ta­ki en önem­li orga­ni­za­sy­on­ların­dan biri olan ve 12–15 Ekim tar­ih­lerinde gerçek­leşen Fash­ion Week Istan­bul, ilk gününü tamam­ladı. Bu yıl üçüncü kez konuk­larını diji­tal olarak ağır­layan moda haf­tası, 38 tasarım­cının kolek­siy­onunu 29 moda şovuy­la fashionweek.istanbul adresinde tanıt­tı.

İst­anb­ul’un evrensel ve bir­leştiri­ci yönün­den ilham alarak çok ses­li bir atmos­fer sunan, 15 Ekim tar­i­hine kadar süre­cek olan Fash­ion Week Istan­bul’un açılış konuş­masını yapan İst­anb­ul Hazır Giy­im ve Kon­fek­siy­on İhrac­atçıları Bir­liği (İHKİB) Yöne­tim Kuru­lu Başkanı Mustafa Gül­te­pe, bu yıl dünya­da ilk kez dene­nen hib­rit bir mod­eli uygu­ladık­ları­na dikkat çek­ti. Fash­ion Week Istanbul’un İHKİ­B’in Türkiye’ye kazandırdığı bir dünya markası olduğu­nun altını çizen Mustafa Gül­te­pe, hib­rit mod­el için: “Moda, yeni­lik ve sürek­li değişim demek. Biz de her sezon moda haf­tamızı yeniliy­or ve değiştiriy­oruz. Modacılarımızın tasarım­larını fark­lı şekillerde küre­sel vit­rine çıkarıy­oruz” dedi. 

“Modayı Sanatla Buluşturduk”

Modanın fark­lı disi­plin­ler­den etk­ilenirken aynı zaman­da onları etk­ilediğine dikkat çeken İHKİB Yöne­tim Kuru­lu Başkanı Mustafa Gül­te­pe, tüm bu disi­plin­ler­den yola çıkarak bu yıl Fash­ion Week Istan­bul presents Istan­bul State of Mind ser­gi­sine imza attık­larını belirt­ti: “Ser­gi Türkiye’de ilk kez uygu­lanan bir çalış­ma. Bu özgün sergide res­im­den tiy­a­troya, fotoğraftan ede­biy­a­ta kadar pek çok yaratıcı disi­pli­ni moda tasarım­larımı­zla bir araya getirdik. Bir baş­ka ifade ile modayı sanat­la buluş­tur­duk.” Türkiye hazır giy­im ve moda sek­törünün özel­lik­le tedarik zin­cir­lerinde büyük bir değişim yaşadığı bu dönemde Fash­ion Week Istanbul’a özel bir önem verdik­leri­ni vur­gu­layan Mustafa Gül­te­pe, “Sek­tör olarak bu kri­tik süreçte dünyaya farkımızı çok daha iyi anlat­malıyız. Glob­al tanıtım faaliyet­ler­im­ize ağır­lık ver­mek duru­mun­dayız. İHKİB olarak bu alan­da pek çok pro­jem­iz var. Özel­lik­le hazır giy­im ve moda sek­törünü kap­sayan, Fash­ion Week Istanbul’un omur­gasını oluş­tu­ran glob­al tanıtım pro­jesi­ni çok önem­siy­oruz” dedi. 

Arzu Kaprol

İHKİB Yöne­tim Kuru­lu Başkanı Mustafa Gül­te­pe, sek­törün glob­al tanıtım kam­pa­nyası kap­samın­da ulus­lararası yayın­lar ve influ­encer­lar­la iş bir­liği yap­tığının da altını çiz­di. Dünyanın saygın moda yayın­larının tem­sil­ci­leri ve trendlere yön veren influ­encer­ları etkin­lik kap­samın­da İstanbul’da ağır­ladık­larını belirten Gül­te­pe, Fash­ion Week Istan­bul tanıtım filminin de ulus­lararası moda mecraların­da yayım­lan­maya devam ettiği­ni anlat­tı. 

“Dünyayla rekabet edebilmek için katma değerli ihracat yapmalıyız”

Türkiye İhrac­atçılar Meclisi Başkanı İsm­ail Gülle ise geçtiğimiz yıl 17 mil­yar dolar­lık ihra­ca­ta imza atan Türk tek­stil ve hazır giy­im sek­törünün bu dönemde hızlı­ca topar­lan­maya başladığının altını çiz­di. Sek­törün en çok ihra­cat yap­tığı 10 ülkenin 7’sinin Avrupa’da olduğunu belirten Gülle, “Bu anlam­da modanın önem­li kent­leri ile sürek­li iç içe olarak bir­lik­te gelişme imkanı­na sahibiz. Asır­lardır sayısız medeniyete başkent­lik yap­mış İst­anb­ul’um­uz fark­lı stil­leri ve yeni­likçi tasarım­ları bir araya getir­erek modanın da başken­ti olarak öne çıkıy­or” dedi. Türkiye ekonomisinin gelişip büyümesinin ve dünya ile rek­a­bet ede­bilir olmasının yol­u­nun kat­ma değer­li ihra­cat­tan geçtiği­ni anla­tan Gülle, markalaş­ma konusun­da da son yıl­lar­da bir ivme yaka­landığını vur­gu­ladı.

T.A.G.G

Özgün, Fark Yaratan Tasarımlar ve Yaratıcı Şovlar 

Bu yıl üçüncü kez diji­tal olarak gerçek­leştir­ilen Fash­ion Week Istan­bul, sezona New Gen by İMA defile­si ile başlarken, Mehmet Emiroğlu, Selen Akyüz, Y Plus By Yakup Biçer, Arzu Kaprol, TAGG, Dilek Hanif ve DICE KAYEK kolek­siy­on­ları da gün boyun­ca modanın görsel sanat­lar­la buluş­tuğu kısa film­ler­le karşımıza çık­tı. 

Fash­ion Week Istan­bul ilk gününde podyu­mu, İst­anb­ul Moda Akademisi tasarım­cıların­dan oluşan “New Gen by İMA” defile­siyle açtı. Defilede Berfin Özgür, Ercan Teneke­cioğlu, Lidya Zenginel, Mirey Demir­ci, Nadin Altı­par­mak, Nazlı­can Türk­er, Öykü Ece Uza ve Şey­ma Hamamcı’dan oluşan 8 genç tasarım­cının kolek­siy­on­ları tanıtıldı. 

İki­nci şova ev sahipliği yapan Mehmet Emiroğlu ise ilhamını ailesin­den alarak hazır­ladığı kolek­siy­onunu sah­n­eye taşıdı. Mehmet Emiroğlu “A Lan­guage I Nev­er Speak” isim­li kolek­siy­onu ile ebeveyn­lerin arasın­da­ki gizli dili anlat­mak iste­diği şovuy­la beğeni topladı.

Y Plus by Yakup Biçer

Kadın ve erkek­ler için ortak bir kolek­siy­on hazır­layan Selen Akyüz, “Daha az, daha iyidir” bakış açısıy­la, daha fazla yer­ine “daha az” ve “daha iyi”ye odak­lanıl­ması gerek­tiği­ni vur­gu­ladı. Selen Akyüz, dayanık­lı ürün­lere odak­la­narak modanın hızını yavaşla­tan ve her bir parçanın sorun­suz bir şek­ilde bir­lik­te çalıştığı mod­üler bir gardırobun tale­p­ler­ine ayak uydu­ran, zaman­sız ve çok yön­lü bir kolek­siy­on oluş­tur­mayı amaçladığını ifade etti. 

Y PLUS by Yakup Bicer “Bir erkek bir etek giye­bilir. Bir kadın maskülen giyinebilir. Giy­in­menin cin­siyeti yok­tur” diy­erek hazır­ladığı “CODE” isim­li kolek­siy­onuy­la tüm kod­ları yık­tı. Tasarım­cı, 2022 Yaz Koleksiyonu’nda yer alan den­im kumaşın yanı sıra splash, gül ve kod print­li tasarım­lar ile ken­di içinde de bir çeşitlil­iğe doğru yol aldığını da gös­ter­di. 

Fash­ion Week Istan­bul’un ilk gününün ikin­ci kıs­mı, Arzu Kapro­l’un ilhamını Tru­va efsanesin­den alan ve büyük aşk­lara adanan kolek­siy­onu –H.A.Y.A.L. ile açıldı. Tasarım­cının kolek­siy­onun­da­ki tasarım­lar, pan­dem­i­nin zor­lu şart­larının da etk­isiyle küçük ekipler ve tama­men elde üretilen zanaat teknikleriyle oluş­tu­ru­lurken; moda filminin çekim­leri ise İst­anb­ul Mağlo­va Kemer­i’nin büyülü ortamın­da yapıldı. 

Fash­ion Week Istan­bul kap­samın­da TAGG İlkb­ah­ar-Yaz 2022 Koleksiyonu’nu sergileyen Gökay Gün­doğ­du, pan­de­mi son­rası oluşan günümüz ev ofis düzlem­ine moda penceresin­den bakan tasarım­lar sun­du. Ev kon­forunu ofise taşı­maya, ofis şık­lığını rahat parçalar­la daha fonksiy­onel hâle getirm­eye odak­lanan TAGG, İlkb­ah­ar-Yaz 2022 kolek­siy­onunu içinde bulun­duğu­muz döne­min ihtiyaçlarını ve duygu­larını yorum­la­yarak hay­a­ta geçir­di.

Selen Akyüz

“Cel­e­brate Life” isim­li kolek­siy­onunu, sergilediği moda fil­mi ile pan­de­mi döne­m­i­nin bitişi­ni “poz­i­tif ener­ji ve yaşa­ma sevin­ci” ile kut­larken hay­a­ta değer ver­mek ve yeniden kut­samak isteyen Dilek Hanif de tasarım­ların­da gün batımı ton­ları, ışıltılı gecel­er, eğlenceli tasarım­lar ve yaz gece­si temaları­na yer ver­di.

Moda Haf­tası’nın ilk günü, Dice Kayek’in 18. yüzyıl­dan kalma bir Fran­sız kale­si olan Chateau’­nun geniş arazisinde çek­tiği ger­il­im sine­ması tadın­da­ki moda fil­mi ile sona erdi. Roman­tik tasarım­ların yer aldığı kolek­siyon­da kabarık etek­ler, 18. yüzyıl­dan ilham alan göm­lek­ler ve 70’li yıl­lara selam veren aksesuar­lar dikkat çek­ti.

Fash­ion Week Istan­bul DELL ana spon­sor­luğu ve Alti­er Acad­e­my, Swis­so­tel Bospho­rus ve One­dio tedarik spon­sor­luğun­da gerçek­leşmek­te­dir.

İst­anb­ul Hazır Giy­im ve Kon­fek­siy­on İhrac­atçıları Birliği’nin (İHKİB) orga­ni­za­sy­onuy­la düzen­le­nen FWI; T.C. Ticaret Bakan­lığı öncülüğünde, Türkiye İhrac­atçılar Meclisi (TİM) nezdinde kurul­muş olan Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) tarafın­dan destek­len­mek­te ve Moda Tasarım­cıları Derneği (MTD) ile İst­anb­ul Moda Akademisi (İMA) iş bir­liğinde yürütülmek­te­dir.

Fash­ion Week Istanbul’u takip edin!

http://fashionweek.istanbul/

https://www.facebook.com/fwistanbul/

https://twitter.com/FWIstanbul

https://www.instagram.com/fwistanbul/

Exit mobile version