GARDIROP MAGAZİN

Emzirirken en sık yapılan 9 hata

Çiçeği bur­nun­da annelerin çoğun­luk­la doğum son­rası en büyük isteği, minik yavru­larını anne sütüyle besleyip onu bu mucize­vi besin­den bol­ca fay­da­landır­mak. Ancak kimi zaman gerek hurafel­er, gerek zorun­lu­luk gerekse bilme­den yap­tık­ları bazı yan­lış davranışlar nedeniyle isteme­den de olsa bunu gerçek­leştire­meye­biliy­or­lar. Acıba­dem Fulya Has­tane­si Çocuk Sağlığı ve Hastalık­ları Uzmanı Dr. Demet Mat­ben “Anne sütü bebeğin psikolo­jik, fizik­sel, motor ve zihin­sel gelişi­mi için en uygun besindir. İlk 6 ay bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılay­a­cak içerik­te­dir. Emzirme ve anne sütü, fizik­sel ve zihin­sel olarak bebeği büyütüp geliştirmesinin yanı sıra psikolo­jik olarak anne- bebek bağını kura­cak ve böylece duy­gusal doyu­mu da sağlay­a­cak­tır” diy­or. Dr. Demet Mat­ben, 1–7 Ekim Dünya Emzirme Haf­tası kap­samın­da yap­tığı açık­la­ma­da, emzirirken en sık yapılan 9 hatayı anlat­tı, önem­li uyarılar ve öner­il­erde bulun­du.

Hemen zayıfla­maya çalış­mak

Yapılan en büyük yan­lışlar­dan biri annelerin emzirme döne­minde, hamile­lik­te aldık­ları fazla kilo­lar­dan kur­tul­maya çalış­maları. Elbette diyetinize dikkat edin ama hızlı­ca zayıfla­ma çabası­na girmeyin. Çünkü emzirme sırasın­da annenin beslen­mesi ve sıvı tüke­ti­mi süt üre­ti­mi­ni doğru­dan etk­iliy­or. Den­geli ve sağlık­lı beslen­me, süt, et, pro­tein, sebze meyve tüke­ti­mi hem annenin sütünün mik­tarını hem de kalitesi­ni belir­tiy­or.

Bebeği her 3 saat­te bir emzirmek

Her bebeğin emme rit­mi fark­lı. O neden­le bebeğiniz her meme emmek iste­diğinde mut­la­ka emzirin hat­ta istiy­or­sa saat başı bile emzire­bilirsiniz. İlle de 3 saatin dol­masını bek­le­meyin. Ancak ilk bir ayda, uyuy­or olsa bile en geç 3–3.5 saat­te bir mut­la­ka emzirin.

Bebeğe su içirmek

Anne sütü alan bebeğin ilk 6 ay su içm­eye ihtiy­acı yok. Çünkü anne sütünün yüzde 80’i sudan oluşuy­or ve bebeğin su ihtiy­acı anne sütü tarafın­dan karşılanıy­or. O neden­le ‘ya susuz kalır­sa’ endişe­sine kapıl­mayın ve özel­lik­le ilk 6 ay bebeğinizi bol bol emzirin.

Ağır egz­er­siz yap­mak

Emziren annel­er ağır egz­er­siz­den mut­la­ka kaçın­malı. Çünkü ağır spor ve egz­er­siz sütte lak­tik asi­di artırdığı için bebek anne sütünü red­dede­biliy­or. Emziren annel­er için; yoga, pilates, yürüyüş ve hafif egz­er­siz daha uygun.

‘Sütüm yet­miy­or’ endişe­siyle mama ver­mek

Çocuk Sağlığı ve Hastalık­ları Uzmanı Dr. Demet Mat­ben “Doğum son­rası ilk gelen süt (kolostrum) bir tatlı kaşığı kadard­ır ve bebeğe yeter. Düzen­li emzirme den­emeleri ile süt, 3–4 günde yeter­li mik­tar­da gelm­eye başlay­a­cak­tır, kaygılan­mayın. Bebeğiniz yeter­li kilo alıy­or ve yaşı­na uygun mik­tar­da idrar ve dışkı çıkarıy­or­sa bu, sütünüzün yeter­li olduğunu gös­terir. Bebek bazen açlık­tan değil duy­gusal ve fizik­sel temas isteğiyle de sık emmek isteye­bilir. Dok­torunuza danış­madan, 5 aydan önce ‘sütüm az’ kaygısı ile ek gıdaya başla­mayın” diy­or.

Bebeğe vit­a­min takviyesinde bulun­mak

Anne sütü ile besle­nen bebeğin vit­a­min ihtiy­acı bulun­muy­or. Sadece ilk bir yıl güneşten alması gereken D vit­a­mini­ni kul­lan­ması yeter­li. Diğer vit­a­min ihtiyaçları anne sütü ile karşılanıy­or.

‘Kilo alırım’ diye emzirmemek

Yapılan yan­lışlar­dan biri de ‘kilo ala­cağım’ endişe­siyle emzirmeyi erken kesmek. Oysa emzirme rah­min daha iyi topar­lan­ması­na, vücud­un sıkılaş­ması­na yardım­cı oluy­or. Sağlık­lı ve den­geli beslen­mek koşu­luy­la emzirme, kilo aldır­maz.

Par­füm veya koku­lu sabun kul­lan­mak

Emzirme sürecinde annel­er için; vücud­unun kokusunu değiştire­cek deter­jan, koku­lu sabun veya par­füm kul­lanımı doğru değil. Bebek, annenin kokusunu yabancılayıp memeyi red­dede­bilir.

‘Canım yanıy­or’ diy­erek emzirmeyi bırak­mak

Çocuk Sağlığı ve Hastalık­ları Uzmanı Dr. Demet Mat­ben “Emzirirken canınızın yan­ma nedeni; bebeğin meme ucunu doğru şek­ilde ala­ma­masıdır. Sadece en ucunu alır­sa işlem acılı olur. Emme pozisy­onunuzu değiştirip, meme ucun­da­ki kahv­eren­gi kıs­mı bebeğin ağzı­na ver­erek doğru pozisy­on ve acısız emzirme sağlan­abilir” diy­or.

Exit mobile version