GARDIROP MAGAZİN

Denizci Modası

Deniz­ci yaka detay­ların­dan klasik çizgilere kadar, deniz­ci­lik­ten ilham alan moda her sezon tekrar gün­deme geliy­or. İşte nere­den başladığı, sevdiğimiz tasarım­cılar ve SS23 gardırobunuza nasıl dahil edile­ceği hakkın­da bil­m­eniz gereken her şey…

Nere­den Gel­di?
Deniz­ci modasının birçok ilhamı, Bir­in­ci ve İki­nci Dünya Savaşları sırasın­da giy­ilen deniz­ci üni­for­maların­dan geliy­or. Kraliyet aile­si üyeleri, aynı zaman­da Napoly­on Bona­part gibi tar­i­hi figür­ler de bu tren­di ben­im­semiştir. Coco Chanel, bre­ton çizgi­leri­ni popüler hale getiren Napoleon Bona­part’ın ardın­dan stilin fem­i­nen­leştir­ilmesi­ni sağladı. 1950’lerde ise Grace Kel­ly gibi Hol­ly­wood ikon­ları, görünüme biraz daha fazla şık­lık kat­tı. Son­rasın­da Jean Paul Gaulti­er ve Vivi­enne West­wood gibi isyankar tasarım­cılar da trende punk bir dokunuş getir­di.

Sailor Suit, Métiers d’art col­lec­tion, Chanel

“Coco Chanel, tarzı 1930’ların ortasın­da fem­i­nize etti. 1950’lerde ise Grace Kel­ly gibi Hol­ly­wood ikon­ları, görünüme çok gereken bir ihtişam kat­mıştır.”

Nasıl Devam Etti?
Bugün, deniz­ci modası kök­ler­ine sadık kalıy­or — özel­lik­le cruise ve tatil kolek­siy­on­ları döne­minde. Chanel, Celine ve Saint Lau­rent uzun zamandır bu görünümün savunucu­larıdır. Chanel’in 2019 “Cruise” defilesinde — gerçek bir tekne üzerinde gerçek­leşen defile — kre­atif direk­tör Karl Lager­feld, nor­mal çizgili takım­lar ve bouclé kumaşlarının yanı sıra mini can sim­it­ler­ine ben­zeyen omuz çan­ta­ları gibi tuhaf parçaları tanıt­tı. Loewe gibi daha çağ­daş markalar da görünüme yeni bir soluk getir­di, rafya sepet çan­ta­ları ve kep şap­kaları ile bir­lik­te cesur ton­lara ve büyük beden­lere odak­landı. Hızlı moda markaların­dan Fran­sız markası Maje, deniz­ci modasını çok iyi sunuy­or — yaka detaylı hırkalar, bre­ton çizgili kaza­k­lar ve sevim­li crop ceketler gibi.

 

Deniz­ci Örme Yük­sek Yaka Kazak, YSL — 18.202,16 TL

 

Kahv­eren­gi Deniz­ci Çan­ta, Celine — 19.500 TL

 

Çift düğmeli çizgili triko hır­ka, Mas­si­mo Dut­ti — 2.199,00 TL

 

Lacivert Beyaz Çizgili Yırt­maç Detaylı Göm­lek, Loewe — 23.950,00 TL

Şimdil­erde…
Şık deniz­ci tarzını yakala­mak için en iyisi klasik­lere sadık kalmak­tır: lacivert, beyaz ve çizgiler. Güzel­lik, çok yön­lülük­te yatar — kır­pılmış, çizgili bir ceket, şık kuyruk­lu pan­tolon­lar­la kom­bin­lendiğinde asla modası geçmiş veya çok klişe his­set­tirmez. Bugün, pan­tolon­ları rahat bir mavi kot pan­tolon­la değiştir­erek ve bir rafya çan­ta ekley­erek görünümü taze ve genç his­set­tire­bilirsiniz. Daha hafif bir şek­ilde tarza dokun­mak istiy­or­sanız, büyük yakalı bir göm­lek veya keten pan­tolon­lar­la bir­lik­te bre­ton çizgili bir kazak ve eğlenceli bir kır­mızı boyun bağı gibi yapısal parçalara yönelebilirsiniz. En havalı ilham için, Bot­te­ga Vene­ta’nın ipek beyaz elbis­esinde Kendall Jen­ner’a bak­a­bilirsiniz, onu belin etrafın­da veya omu­zlarınızın üzerinde asılı bir lacivert sweat­shirt ile kom­binleye­bilirsiniz.

 

Exit mobile version