GARDIROP MAGAZİN

DB Berdan’dan eleştirel defile

Her defile­siyle toplum­da pek farkı­na varıl­mamış bir konuya ışık tutan DB Berdan, 2019–2020 Son­ba­har-Kış kolek­siy­onunu, toplum­da birey­lerin çeşitli şekillerde nes­neleştir­ilmeler­ine karşı çık­tık­ları bir defi­leyle tanıt­tı.

2012’de kurul­muş İst­anb­ul asıl­lı anaerk­il mar­ka DB Berdan, yeni­likçi ve keskin Lon­dra taban­lı hiper sokak stili olan, hikayeleri ken­di desen­leriyle anlat­mayı sev­en queer bir tasarım markası. Markanın 2019–2020 Son­ba­har-Kış kolek­siy­onu, LGBTQ birey­lerin moda sek­töründe ade­ta bir trende dönüştürülüp podyum­da bir arzu nes­ne­si haline getir­ilmeler­ine tep­ki veriy­or. Bu birey­lerin podyum­da nes­neleştir­ilirken dışarı adım attık­ları anda sokak­lar­da kin ve önyargılar altın­da ezilmeler­ine karşın, DB Berdan onlara bir güven­li bölge oluş­tur­mayı hede­fliy­or.

Oyun­cu Merve Çağıran’ın ve Rap sanatçısı Ceza’nın podyum­da boy gös­ter­diği defilede, mod­eller arasın­da DB Berdan’ın mot­to­suna uyan her yaş­ta, her tür cin­siyet kim­liğinde sokak­larımız­da var olan bireyler de yer aldı. Geçtiğimiz gün­lerde Forbes Inter­na­tion­al tarafın­dan “Takip Edilme­si Gereken 12 Yeni Kadın Giy­im Markası”ndan biri seçilen DB Berdan, Lon­dra Moda Haftası’nda sun­duğu 2019–2020 Son­ba­har-Kış kolek­siy­onunu fark­lılaştırarak İstanbul’da sun­manın heye­canını pay­laştı. Katılan­lar arasın­da Pınar Altuğ, Gonca Vus­la­teri, Özge Özder gibi ünlü isim­ler yanın­da, moda basını, sosyal medya femo­nen­leri ve cemiyet hay­atının önde gelen birçok ismi katıldı.

Tasarım­cı ikili; moda sek­törünün LGBTQ’nun her­han­gi bir bireyi­ni bir kutuya koyup klişeleştirme­sine karşı his­set­tik­leri hay­al kırık­lığını dile getirirken, artık 90’lar sitko­mun­dan çık­mış gibi tiplemelerin bir hay­al ürünü olduğunu hatır­lat­mak ve LGBTQ birey­leri­ni nes­neleştirmek­ten bir an önce vaz geçilmesi­ni duyur­mak istiy­or.

Herkesin doğ­duğu aileyi seçemese de kendi­leri­ni güvende hissede­cek­leri bir aile yarata­bilmeleri dileğiyle…

Kolek­siy­on 90’lar siluet­ler­ine devam ederken önyargılar ve olum­suz eleştir­ilere karşı mücadel­eye hazır, kom­bat stilinde parçalara yer veriy­or. Kıyafetler, önyargılara ve nefrete karşı ade­ta koruyu­cu bir zırh sem­bolüne dönüşüy­or. DB Berdan’ın anahtar parçaları arasın­da koca­man raver pan­tolon­lar, alüminyum folyo görünüm­lü puf mont­lar, çizgili den­im eşof­man alt­ları, ekoseli trençkot­lar ve örgü parçalar yer alıy­or. Kolek­siyon­da bir ara­da kul­lanılan iki ton den­im yanın­da, sökük hissi veren detay­lar, bor­dolar, asker yeşili ve açık kahvel­er ile detay­lar­da neon ren­k­lerin dan­sı kolek­siy­onu destek­liy­or.

2019–2020 Son­ba­har-Kış kolek­siy­on desen­lerinde İki­nci Dünya Savaşı’ndan refer­ans alı­narak LGBTQ birey­lerinin hazır­ladığı güven­li bölge sem­bolü akri­lik boya efek­ti ile bol­ca kul­lanıldı. Tar­i­hi imgeleri yeni zafer­lere dönüştürdük­leri akri­lik boya efek­tli desen­ler, çamu­ra bulan­mış, kamu­fle olmuş eleştirel slo­gan­lar kolek­siy­onun en dikkat çeken desen­ler­ine dönüştü.

DB Berdan defile­si Puma co-spon­sor­luğun­da gerçek­leştir­il­di. Yeni döne­min büyük çocuk­larını “Toys For Big Kids” slo­ganıy­la oyu­na dav­et eden Puma RS‑X Toys, RS‑X Rein­ven­tion ve RS‑X Trans­form­ers mod­el­leri; defilede raver pan­tolon­ları ile kul­lanılarak kolek­siy­onun dinamiği­ni destek­le­di. Alüminyum folyo görünüm­lü parçalar ise devrim niteliğin­de­ki teknolo­jisi, chunky silueti ve met­a­lik gri rengiyle dikkat çeken “Puma Cell Endura X Blends” tamam­landı.

23 sezonu aşkın süredir Lon­dra Moda Haftası’nın res­mi saç spon­soru olan Toni&Guy, DB Berdan kulisinin de saç kahra­manı olurken  saç şekil­lendirme ürün­lerinde­ki pro­fesy­onel­liği­ni bir  kez daha ortaya koy­du. DB Berdan kolek­siy­onu, Toni&Guy’ın uzman ürün­leri ile tamam­la­narak ortaya çarpıcı saçlar­la, yaratıcılığın, özgür­lüğün, ön plan­da olduğu muhteşem bir şov çık­tı.

DB Berdan defilesinde her zaman mer­ak edilip en çok konuşu­lan konu­ların­dan biri olan saçlar Toni&Guy ürün­leriyle Maag tarafın­dan yapıldı. Saçlar­da ola­bildiğince keskin ve her mod­elin ken­di saç kalite­sine önem ver­il­erek tasar­lan­mış stiller yer aldı. Düğüm­len­miş kaotik saçlar, “chola” kültürünün yük­sek­lere tır­manan pompadour’u anım­sa­tan saç tasarımı, 90’lar afro firavun saç kes­i­min­den esin­lenerek yapılmış heykel­si keskin görünüm­ler, grafik dal­galı plas­tik­ler ve glam’leştirilmiş “mul­let” saç kes­im­leri sunulurken, kolek­siy­onun desen­lerinde yer alan slo­gan­lar saç aksesuar­larıy­la destek­lenerek konu bir defa daha hafızalara kazındı.

Makya­jlar Mac ürün­leriyle Hakan Kültür ve ekib­inin elin­den çıkarken, fark­lı ton­lar­da­ki cilt ren­k­ler­ine göre özel düşünülmüş makya­jlar­da kolek­siyon­da bol­ca kul­lanılan yeşiller ve kır­mızıların araları­na led ışık­lar gir­erek makya­jı baş­ka bir seviy­eye taşıdı.

Kore­ografinin Öner Evez ve Yakup Biçer ile gerçek­leştiği, styling’in Ramazan Tunç Gülşen tarafın­dan yapıldığı defilede müzik, tasarım ikil­isinin daha kolek­siy­onun kon­sep­ti­ni oluş­tu­rurken din­le­m­eye başladığı, Murat Kanar tarafın­dan mik­sle­nen Türk hip-hop beat’leri ve queer hip-hop’la bir­leşen Harlem balo kültürü per­for­mansları ve tavır­ları podyu­ma taşındı.

Exit mobile version