GARDIROP MAGAZİN

DB Berdan Umay Ana’dan ilham aldı

DB Berdan, 2019 İlkb­ah­ar-Yaz kolek­siy­onun­da mod­ern miny­atür sanatçısı Murat Palta’nın “Gods, Mon­ster and Men” tablo­su­nun odak nok­tası olan çift cin­siyetli Türk Tanrısı/Tanrıçası Umay Ana görünüm­lü karak­ter­den ilham alarak Zor­lu PSM’de Mer­cedes-Benz Fash­ion Week Istan­bul kap­samın­da gerçek­leşti.

“İns­anl­ık var olduğu sürece savaşlar hep var ola­cak­tır.”

DB Berdan 2019 İlkb­ah­ar-Yaz kolek­siy­onu mod­ern miny­atür sanatçısı Murat Palta’nın “Gods, Mon­ster and Men” isim­li eserinde­ki Tanrı/Tanrıça Umay Ana görünüm­lü karak­terin etk­isiyle hazır­landı. Umay Ana inter­seks bir tanrı/tanrıça. Hem aşk tan­rıçası hem savaş tan­rısı. Gün ışığın­da görüldüğünde savaşçı bir erkek; geceleriyse aşkı tem­sil eden anaç bir karak­ter.

İstanbul’da kuru­lan DB Berdan Lon­dra merke­zli bir mar­ka. Tasarım ikil­isi Deniz ve Begüm Berdan tarafın­dan kuru­lan mar­ka, kolek­siy­on ve defilelerinde yaşadığımız dünyada­ki çevre, sosyal ve poli­tik olay­ları konu alarak bir şek­ilde tep­ki ver­meyi gelenek­sel hale getir­di.

Lon­dra merke­zli markadan ingiliz bakana tep­ki

DB Berdan, bu kez de podyum­da İngiltere Dışiş­leri Bakanı Boris Johnson’ın 6 Ağus­tos 2018 tar­i­hinde yap­tığı açık­la­ma­da peçeli kadın­ları ayrıştırıcı konuş­ması­na bir look ile tep­kisi­ni gös­ter­di. Tasarım­cı ikili, Johnson’ın peçeli kadın­ları ban­ka soy­gun­cusuna (ve İngiliz pos­ta kutusuna) ben­zettiği tartış­malı yoru­mu­na ‘Bu bir ban­ka soy­gunu değildir’ şek­linde tep­kisi­ni sür­priz bir look ile şovu­na taşıdı. (Not: açık­la­madan üç gün son­ra John­son İngiltere başbakanı There­sa May tarafın­dan isti­fa ettir­ilmişti.)

Kolek­siy­on, 90’lar dinamiğinde, bazı parçalar­da Reebok Clas­sic işbir­liğinde ultra rahat siluetlerde kolaj giy­im­den oluşuy­or, den­im, nay­lon ve pamuk karışımın­da kaotik bir har­moni sunuy­or. DB Berdan ile 2019 İlkb­ah­ar-Yaz, over­sized siluetler, bir­biriyle kola­jlan­mış parçalar­la, üst üste giy­dirilmiş gibi duran pan­tolon üstü bok­sör­ler, rast­gele yer­ler­den çıkan volan­lar, üç yakalı tişört elbisel­er ve çift kemer­li etek­ler­le dolu bir sezona dönüşüy­or. Defilede sunulan Reebok Clas­sic mod­el­leri; kesilip parçalara ayrılarak yeniden bir­leştir­ilmesin­den oluşan bir hiper lim­itli kolek­siy­ona evril­di. ‘Reebok Clas­sic Reson­struct­ed’ adı altın­da 10 mod­el, lim­itli sayı­da üretiliy­or.

Ben­nu Gerede

Bio­der­ma işbir­liğiyle DB Berdan defilesinde bu sezon mod­ellerde makya­j­da yüzde yüz doğal­lık kullanıldı.‘Makyajsız makyaj’a tep­ki göster­erek ‘Gerçek­ten makya­jsız!’ mot­to­suy­la mod­eller, Bio­der­ma mis­el sular­la podyu­ma çık­madan önce tüm makya­jların­dan arındırılarak ve nem­lendiril­erek ken­di doğal ten­leriyle; yani tüm ben­lik­leriyle yürüdüler.

Kore­ografinin Öner Evez ve Yakup Biçer ile gerçek­leştiği, styling’in Anıl Can tarafın­dan yapıldığı defilede aksesuar­lar­da Türk hapis­hanelerinde­ki mahkum­ların işlediği ceza­e­vi işi bon­cuk işleme üzer­lerinde “Annem ve Queer Tan­rıça” yazan muskalar kul­lanılırken gümüş aksesuar­lara da yer ver­il­di.

Müzik­te, tasarım ikil­isinin daha kolek­siy­onun kon­sep­ti­ni oluş­tu­rurken din­le­m­eye başladığı, Murat Kanar’ın mik­slediği Türk hip-hop beat’leri queer hip-hop’la bir­leşirken 90’ların en havalı fit­ness sporu­nun öncüsü Reebok çalış­ma kaset­lerinden gelen komut­lar­la tamam­landı.

Mustafa Tutal Hair Salon’a ait saçlar­da da gerçek makya­jsız yüzlerde olduğu gibi mod­el­lerin saçları­na sadece tarak ve elle şek­il ver­il­di. Oyun­cu Bur­cu Kıratlı’nın da podyum­da yürüdüğü defilede Ben­nu Gerede, oğulları Dilan, Miro ve Daren ile podyu­mu pay­laştı. Mod­eller arasın­da DB Berdan’ın mot­to­suna uyan her yaş­ta her tür cin­siyet kim­liğinde sokak­larımız­da var olan bireyler de yer aldı.

Exit mobile version