GARDIROP MAGAZİN

“Daniel Lee” Bottega Veneta’nın Mimarı

2018 yılının Hazi­ran ayın­da Tomas Maier’in görevin­den ayrılışının üzerinden iki gün geçtik­ten son­ra Bot­te­ga Vene­ta, yeni kre­atif direk­törünün İngiliz tasarım­cı Daniel Lee olduğunu açık­lamıştı. O yıl­lar­da hakkın­da pek de fazla bil­gi olmayan tasarım­cı, üç yıl­da markaya dinamik bir kim­lik kazandır­mayı başardı. Geçtiğimiz ay İtalyan moda evinin baş­ta Insta­gram olmak üzere Face­book ve Twit­ter hesaplarının sil­in­mesi ile moda gün­dem­i­ni meşgul eden Lee’yi daha yakın­dan tanı­maya ne der­siniz?

Gelin önce­lik­le her şeyin nasıl başladığı­na bir göz atalım… Céline’de hazır giy­im tasarım müdürü olan ve Cen­tral Saint Mar­tins mezunu Daniel Lee, 2012’de Céline’e katıl­madan önce Mai­son Margiela, Balen­ci­a­ga ve Don­na Karan gibi birçok büyük moda evin­de görev aldı. Bot­te­ga Veneta’ya sahip olan Ker­ing şir­ke­tinin yap­tığı açık­la­ma­da, moda evin­de son beş yıl­da yaratılan mirası sürdürmek için hem onur hem de heye­can duy­duğunu belirten Lee, “Evin, el işçil­iğinin, kalitenin ve sofistike­liğin kök­lü kod­larını koru­mak, daha önce nel­er olup bit­tiği­ni evrim­leştirmeyi ve yeni bir per­spek­tif ve mod­ern­liğe katkı­da bulun­mayı sabırsı­zlık­la bek­liy­o­rum” açık­la­masın­da bulun­du.

O yıl­lar­da Ker­ing Group, kre­atif direk­tör pozisy­on­ları için bir hayli isa­betli seçim­ler yapıy­or­du. Dev Fran­sız grubu 2015 yılın­da da, Gucci’nin iç tasarım ekibinden Alessan­dro Michele’yi ata­yarak Flo­ransalı moda evi­ni epey güçlü bir kon­u­ma getir­mişti. Ker­ing CEO’su François-Hen­ri Pin­ault, Daniel Lee’yi Kering’e Bot­te­ga Veneta’nın kre­atif direk­törü olarak trans­fer etmek­ten çok mem­nun olduğunu dile getir­erek, “Yaratıcı yak­laşım­dan esin­le­nen vizy­onu, evin tar­i­hinde yeni bir dönem açıla­cağı konusun­da beni ikna etti’’ demişti.

Daniel’ın Minimal ve Yenilikçi İlk Koleksiyonu 

Genç tasarım­cı, Eylül ayın­da Milano Moda Haf­tası kap­samın­da sun­duğu Bot­te­ga Vene­ta İlkbahar/Yaz
2019 şovu ile Pinault’un ken­di­sine olan bu güveni­ni boşa çıkar­madığını gözler önüne ser­di. Sezonu kalp atışlarımızı hız­landıran ve arzu nes­ne­si haline gelen büzgülü port­föy çan­ta­lar ve kapi­toneli san­daletler gibi hit aksesurlar ile domine eden tasarım­cı, ünlü fotoğraf sanatçısı Tyrone LeBon’un imza­sını taşıyan kam­pa­nyası ile de ses getirmeyi başardı. Doğal doku­lar ile sofistike çizgi­lerin kesişimine tanık­lık ettiğimiz bu kam­pa­nya fotoğrafların­da­ki fark­lı karak­ter­is­tik özel­lik­lere sahip kadın ve erkek mod­eller, İtalyan ruhunu yan­sıtırken yalın­lığın için­de­ki sofistike duruşu simgeliy­or­du. İtalyan Yeni Gerçekçi sine­masın­dan ilham alan kam­pa­nya, tasarım­ların ham mad­de­si olan deri ile insan derisi arasın­da metaforik bağlan­tıya gön­derme yapıy­or­du. Ischia adasın­da özel bir malikanede gerçek­leşen çekim­lerde ortaya dinamik, ener­jik ve özgür karelerin çık­ması hiç de şaşırtıcı olmadı.

“Daniel Lee’nin Bottega Veneta’sı “Yılın Markası” ödülüne layık görüldü, ayrıca “Yılın Tasarımcısı” da seçildi. En iyi Kadın Aksesuar Tasarımcısı” ve “En İyi İngiliz Kadın Giyim Tasarımcısı” ödülleri de kendisine verildi.”

Başarısı Tesadüf Değil

Lee’nin Bot­te­ga Vene­ta dünyasın­da başlat­tığı mod­ern­leşme devri­m­inin günümüzün moda otoriteleri tarafın­dan en presti­jli ödüller­le taç­landırıl­ması aslı­na bakarsanız gayet bek­le­nen bir gelişmey­di. Bulun­duğu pozisy­on için henüz genç bir yaş­ta olan ve üstüne üstlük diji­tal dünyadan soyut bir tutum sergileyen tasarım­cı, 2019 yılının Aralık ayın­da Lon­dra, Roy­al Albert Hall’da görkem­li bir tören­le gerçek­leşen The Fash­ion Awards 2019’un yıldızı oldu. Gece ikonik kır­mızı halı görünüm­leriyle gün­deme gelse de, asıl odak nok­tası Daniel Lee oldu. Zira Lee’nin Bot­te­ga Veneta’sı “Yılın Markası” ödülüne layık görüldü, ken­disi ise “Yılın Tasarım­cısı” seçil­di. Ayrı­ca “En İyi Kadın Aksesuar Tasarım­cısı” ve “En İyi İngiliz Kadın Giy­im Tasarım­cısı” ödül­leri de ken­di­sine ver­il­di.

Diji­talleş­menin ve hızlı tüke­timin moda are­nası­na da damgasını vur­duğu bu dönemde üret­tik­leriyle ve vizy­onuy­la daima yakın marka­jımız­da olan tasarım­cının bu algısı, aşi­na olduğu­muz pazarla­ma strate­ji­ler­ine aykırı olsa da; göz önünde olmadan yapılan işler­le de popüler­lik yakalan­abile­ceği­ni kanıt­ladı. Hat­ta verdiği bir röpor­ta­j­da sosyal medyaya karşı mesafe­li duruşunu “Bot­te­ga Vene­ta sofistike zarafeti çağrıştırıy­or. Onca gürültünün arasın­da ses­si­zliği tem­sil ediy­or. Ben­im için hay­at gerçek­ten anı sanatçısı Tyrone LeBon’un imza­sını taşıyan kam­pa­nyası ile de ses getirmeyi başardı. Doğal doku­lar ile sofistike çizgi­lerin kesişimine tanık­lık ettiğimiz bu kam­pa­nya fotoğrafların­da­ki fark­lı karak­ter­is­tik özel­lik­lere sahip kadın ve erkek mod­eller, İtalyan ruhunu yan­sıtırken yalın­lığın için­de­ki sofistike duruşu simgeliy­or­du. İtalyan Yeni Gerçekçi sine­masın­dan ilham alan kam­pa­nya, tasarım­ların ham mad­de­si olan deri ile insan derisi arasın­da metaforik bağlan­tıya gön­derme yapıy­or­du. Ischia adasın­da özel bir malikanede gerçek­leşen çekim­lerde ortaya dinamik, ener­jik ve özgür karelerin çık­ması hiç de şaşırtıcı olmadı.

Hayatın Her Alanı İçin “Wardrobe 1” Koleksiyonu

Geçtiğimiz yılın Kasım ayın­da hay­atın her alanı­na adapte ola­bilen parçalar­dan oluşan “Wardrobe 01” kolek­siy­onu ile moda tutkun­ları­na hoş bir sür­priz yapan ve markanın mirası­na özgün bir tavır getire­ceği­ni yeniden kanıt­layan Daniel Lee; res­mi ve gün­lük şık­lık arasın­da denge kuran bu kolek­siy­onun kam­pa­nya fotoğraflarını yine Thy­rone LeBone’a emanet etti. Tobias Dion­isi, Cyrielle Lalande, Sele­na For­rest, Mar­ti­jn Faaij, Guin­e­vere van Seenus, Malai­ka Holmén ve Fer­nan­do Cabral gibi isim­lerin yer aldığı kam­pa­nya­da over­size takım elbisel­er, can­lı ren­k­leriyle dikkat çeken triko­lar, par­lak puffer mont­lar ve kare burun­lu topuk­lar öne çıkarken bu sefer Veneta’nın imza­sı haline gelen kapi­tonel­er deri işçil­iği ile yorum­landı. Bu parçalar markanın ikonik duruşunu yüceltirken, zaman­sız giy­in­me sanatı­na bir övgü getirmeyi başardı. Ter­cih edilen kumaşların beden­le buluş­ması çarpıcı bir his yaratırken, kolek­siy­ona hakim olan kon­for teması kam­pa­nya karelerinden bile anlaşıla­biliy­or­du. Bu kış iddi­alı görün­meyi ter­cih eden­lerin gardıro­pları­na her parçayı ekle­mek için ade­ta can ata­cak­ları “Wardrobe 01” kolek­siy­onu, heykel­si ve hacim­li silüet­leri ile takdirim­izi kazandı.

Bottega Veneta’nın Sosyal Medya Hesaplarına Neler Oluyor?

Geçtiğimiz ayın başın­dan itibaren Bot­te­ga Veneta’nın Insta­gram hesabını ziyaret eden­leri tat­sız bir sür­priz bek­liy­or­du: “Kul­lanıcı bulu­na­madı” uyarısı. Mar­ka, hiçbir açık­la­ma yap­madan sosyal medyadan çek­ilme kararı aldı; yani bu durum da artık Twit­ter gün­cellemeleri­ni, heye­can­la bek­lediğimiz Insta­gram ve Face­book gön­der­i­leri­ni artık görmeye­ceğimiz anlamı­na geliy­or­du. Aslı­na bakarsanız, “Aca­ba bu bir reklam strate­jisi mi?” diye düşündüğümüz bu radikal ham­le, markanın geçtiğimiz Aralık ayın­da Londra’da gerçek­leştirdiği ve sadece bazı ünlü isim­lerin dav­et edildiği “Salon 01 Lon­don” adın­da­ki özel bir sunumun ardın­dan gel­di. Her defasın­da hayran­lık uyandır­mayı başaran Daniel Lee, bu sunuma dair her tür­lü sosyal medya pay­laşımını yasak­la­yarak bun­dan son­rasın­da diji­tal ayak izi­ni silebile­ceğinin ufak sinyal­leri­ni ver­mişti.

Ayrı­ca Bot­te­ga Veneta’nın sosyal medya hesaplarını silme­si, moda markasının iletişim depart­manının yeniden yapı­landırıl­ması faaliyeti ile para­lel olarak gerçek­leşti. Daha önce Stel­la McCart­ney bünyesinde görev alan Car­o­line Deroche Pasquier, glob­al iletişim­den sorum­lu olarak geçen Ekim ayın­da, Yan­nick Angelloz-Nicoud’un yer­ine Bot­te­ga Vene­ta ekib­ine katıldı. Sosyal medya günümüzde en hit moda markalarının tüketi­cil­er­le buluş­ması, reklam ve pazarla­ma faaliyet­leri­ni yer­ine getirme­si adı­na oldukça önem­li. Özel­lik­le içinde bulun­duğu­muz pan­de­mi döne­minde bu detok­su anlam­landıra­bilmek biraz zor gelebilir. Ancak Bot­te­ga Vene­ta, ken­di başı­na 350.000’den fazla takipçisi olan New Bot­te­ga da dahil olmak üzere, birçok popüler Insta­gram hesabı­na sahip. Ayrı­ca Vogue Amerika’dan Mark Holgate’in 2020’de nelerin satıldığını anal­iz eden per­ak­ende raporun­da, en çok satan markalar arasın­da Bot­te­ga Vene­ta yer alıy­or. Bir baş­ka dey­işle, gerek Daniel Lee ve gerekse ekib­in satışlara ilham ver­mek ve pazarla­ma faaliyet­leri­ni hız­landır­mak adı­na ekstra bir şey yap­ması­na pek de gerek görün­müy­or ola­bilir. Yine de Bot­te­ga Veneta’nın sosyal medyada­ki yok­luğu­nun ne kadar süre­ceği­ni oldukça mer­ak ediy­oruz. Ker­ing grubunun yayın­ladığı ilan­ları göz önünde bulun­dura­cak olur­sak, bu süreç çok da uzun­sürmeye­cek. Konu Daniel olun­ca sür­pri­zlere açık olmak gerek!

“Bottega Veneta’nın sosyal medya hesaplarını silmesi, moda markasının iletişim departmanının yeniden yapılandırılması faaliyeti ile paralel olarak gerçekleşti.”

 

Exit mobile version