GARDIROP MAGAZİN

Damla Sönmez: “Mutluluk İnsanı En Güzel Gösteren Şey” 

Saygı dizisinde gösterdiği muhteşem per­for­man­sın hemen arkasın­dan şimdi de “Aziz” dizisinin Dilruba’sı olarak karşımıza çıkan Damla Sön­mez ve ateşli bakışları, karak­ter­is­tik ifade­si, anlam­lı mimik­lerinin ardın­da, büyük acılar yaşamış hüzün­lü bir hikayenin kahra­manı gibi. Kariy­erinin dönüm nok­tası­na “Bor­no­va Bor­no­va” filmiyle ulaşan Damla Sön­mez, 46. Antalya Altın Por­takal Film Festivali’nde En İyi Yardım­cı Kadın Oyun­cu ödülüyle yük­se­len oyun­cu­luk kariy­erinin dönüm nok­ta­larını bizler­le paylaşıyor. 

Röpor­taj Çağla Küçükdere­li Fotoğraflar Ser­hat Hayri Videografi Celal Emre Demir Videografi Asis­tanı Engin Niyazioğlu Video Edit Numan Alkan Moda Direk­törü Çağla Küçükdere­li Styling Büşra Işık Saç Sez­gin Milik Makyaj Canan Hızlı Mar­ka İletişimi Mine Gündüz Prodük­siy­on Nutek Stu­dio 

Hay­atının nasıl bir döne­mindesin? Nel­er yapıy­or­sun? 
Key­i­fli ve yoğun bir dönemdey­im. Geçen sezon “Çukur”u tamam­ladık. Yazın BluTV için “Saygı”nın 2. sezo­nunu çek­tik. Hemen arkasın­dan bu sezon başında “Aziz” başladı. Bir yan­dan Sto­ry Tell için kitap okuy­o­rum. Dediğim gibi yoğun, ama key­i­fli bir dönem. Çalışmayı seviy­o­rum. Can­lı his­set­tiriy­or. 

“Gül­lerin Savaşı”, “Aşk ve Gurur”, “Çukur” ve sayamadığımız daha pek çok dizi ve filmde rol aldın. Son olarak da “Aziz” dizisinde izliy­oruz seni. Bu pro­jel­er arasın­da seni en çok heye­can­landıran hangisiy­di?
Klişe bir cevap ola­cak ama hep­sinin yeri gerçek­ten bambaşka. Hep­si ayrı ayrı beni heyecanlandırdığı için yer aldığım pro­jel­er. 

Ken­di­ni ekran­da en beğendiğin, “işte bu olmuş” dediğin an hangisiy­di? Bir sahne geliy­or mu aklı­na?
Bu oyun­cu defor­masy­onu gal­i­ba. İçinde olduğum sah­neyi izlerken mut­la­ka bir başka ver­siy­onunun hay­ali­ni kuruy­o­rum. Ekleyebileceğim şeyler görüy­o­rum. Özel­lik­le tele­vizyon­da, çünkü çok daha kısa sürede ürettiğiniz ürünü göre­biliy­or­sunuz. Sine­ma­da ve diji­talde ise üzerinden genel­lik­le aylar geçmiş oluy­or ve oynarken aktar­maya çalıştığım anların ne kadarı “çalışmış”ın sağlamasını yapa­biliy­o­rum. Bazı sah­nel­er var tabi, onları çek­erken anlıy­or­sunuz zat­en. Tam anda his­set­tiren. Ama bu da yine “kendi­mi” beğenmek değil aslın­da, bir bütünü beğenmek. Orada­ki akışın tam kararın­da hissedilme­si, tüm anların tek tek yer­li yerinde olması… 

Sence kariy­erinde dönüm nok­tan han­gi pro­jeyle oldu? 
2009 yılın­da 22 yaşındayken İnan Temelkuran’ın yönettiği “Bor­no­va Bor­no­va” fil­mi ile 46. Antalya Altın Por­takal Film Festivali’nde “En İyi Yardım­cı Kadın Oyun­cu” ödülünü alın­ca, daha görünür oldum. Bu sebe­ple de gelen tek­lifler çoğaldı, hikayel­er çoğaldı. Seçim yapa­bilmek büyük bir mut­lu­luk ve keyif. “Bor­no­va Bor­no­va” bana seçim yapa­bilme özgürlüğü ver­di diye­bilir­im. 

Genel olarak nasıl bir hay­at felse­fen var? Bugüne kadar edindiğin en kıymetli ve hay­at der­si olarak benimsediğin bil­gi nedir?
Çok basit aslın­da. Her insanın başkalarına zarar ver­medikçe, başkalarının hakkı­na kast etmedikçe, sınır­larını çiğnemedikçe, iste­dik­leri hay­atı yaşayabilmesi en ide­ali olur­du. Bugün­lerde sosyal medya ile herkesin her konu­da bir fikri (ve de o fikri ifade etme olanağı) var. Dok­tor­lar gibi “önce­lik­le zarar verme” düs­tu­ruy­la yaklaşmalı sosyal medyaya. Sevdiğimiz şeyleri çoğaltmamız gerektiğini düşünüyorum. Bir fil­mi sevdiy­sek onu paylaşmamız, bir kitap zih­n­i­mizi açtıysa bu kitabı başkalarına da hediye etmem­iz gerektiğini… Paylaşmak çok önem­li. 

Güzelliğin oyun­cu­luk­ta­ki öne­m­ine inanıy­or musun? 
Bir karak­tere dönüşmek ben­im işim. O karak­terin hikayesi­ni hakkıy­la anlata­bilmek için. Oynarken nasıl göründüğümü unut­mayı ter­cih ediy­o­rum. Hat­ta ter­cih bile değil bu. Sadece nasıl göründüğümle ilgilenirsem ıskalayacağım bir çok şey var. Zat­en güzel­lik göre­celi bir şey değil mi? Kime göre güzel? Neye kıyasla güzel? 

Oyun­cu­luk anlamın­da gelişmek için nel­er yapıy­or­sun? Ken­di­ni nasıl gün­cel­liy­or­sun?
Dur­du­rup dur­du­rup izlediğim film­ler var. Fark­lı fark­lı eğitmenlerden workshop’lar takip etm­eye çalışıyorum. Özel­lik­le pan­de­mi döne­minden son­ra diji­tal olarak da dahil olabileceğiniz, takip edebileceğiniz çok kıymetli workshop’lar çık­tı. Hala bir filme hazır­lanırken fikri­ni aldığım, alışverişte bulunduğum oyun­cu koçu arkadaşlarım var. Bir de round table’ları izliy­o­rum. Oyun­cu­ların ken­di ağızlarından tecrü­beleri­ni din­le­mek başka ufuk­lar açıy­or insan­da. 

Damla Sönmez’in bir günü nasıl geçiy­or? Set olmadığı gün­lerde din­len­mek ve reset’lenmek adı­na nel­er yapıy­or­sun? Asla sıkılmadığın aktivitel­er hangi­leri?
Aralık­lar­la gittiğim bir seramik atö­lye­si var. Toprak­la ilgilen­mek çok rahat­latıcı. Set yok­sa genel­lik­le evde oluy­o­rum. Sahilde yürüyüş yap­mak ve doğada olmak da çok iyi geliy­or. 

Moday­la aran nasıl? 
Genel­lik­le içinde kendi­mi rahat ettiğim parçaları ter­cih ediy­o­rum. Bir anda çok popüler olan her şeye karşı tuhaf bir tepkiselliğim var. O yüz­den yeni çıkan ve bir anda herkesin üzerinde görm­eye başladığımız kıyafetlere alışmam çok uzun zaman alıy­or. Eğer içinde rahat­san ken­di­ni iyi hissediy­or­sun­dur. Ken­di­ni iyi hissediy­or­san mut­lusun­dur. Mut­lu­luk da bir insanı en güzel gösteren şey bence. 

Bir stil danışmanı ile çalışıyor musun? Kıyafet seçi­mi­ni yaparken en çok neye dikkat ediy­or­sun?
Katıldığım etkinliğe ve o dönem­ki ruh hal­ime göre değişiyor seçim­ler­im. Genel­lik­le içinde en rahat olduğum kom­bin­ler­le mut­lu ve kendimmişim gibi hissediy­o­rum. Makya­j­da fark­lı şeyler den­e­meyi seviy­o­rum. Grafik makyaj favorim. 

Yur­tiçinde ve yurt dışında gizli alışveriş durak­ların nerel­er? 
Gizli değil ama yurtdışında Uniq­lo mağazasını çok seviy­o­rum. Çok basic ve oldukça rahat ürün­leri var. Sette genel­lik­le kostüm­ler­im­iz çok ince olduğu için içler­ine ince içlik­ler giymem­iz gerekiy­or. Bütün içlik­ler­im genel­lik­le Uniqlo’dan. Bir de ikin­ci el dükkan­ları gezmeyi çok seviy­o­rum. Çok key­i­fli parçalar bula­biliy­or insan. İkinci el olmaları sebe­biyle çoğu parçanın hikayesi­ni de çok mer­ak ediy­o­rum; hay­al kur­ma­ma yardım­cı oluy­or­lar. O yüz­den özel­lik­le bir Avru­pa ülke­sine seya­hat ettiy­sem mut­la­ka ikin­ci el dükkan­larını ziyaret ediy­o­rum. Hat­ta uzun uzun geziy­o­rum. 

Sosyal medya­da aktif misin? Günde ne kadar vak­ti­ni har­cıy­or­sun? Favori uygu­la­maların hangi­leri?
Dönem dönem değişiyor. Yoğun gün­lerde kafa boşaltmak için çok yardım­cı oluy­or, aşağı doğru ekranı kay­dır­mak. Bazen gün­lerce uğramıyorum. Bazen arka arkaya çok fazla paylaşım yapıy­o­rum. Biraz kafama göre kul­lanıy­o­rum yani. Bir fotoğraf koyarım mesela, son­ra yoru­munu değiştiririm. Renk fil­tresi­ni say­mam, siler tekrar koyarım. Tar­ih atarım, genel­lik­le yan­lış olur. Arkadaşlarım bu konu­da çok dal­ga geçiy­or­lar ben­im­le. Favori uygu­la­malarım arasın­da Twit­ter, Insta­gram, Ses­li Sözlük, Sleep Cycle, Insight Timer ve Wake Up var. 

Cilt bakım ruti­nin var mı? En sevdiğin güzel­lik ürün­leri nel­er? 
Cildi­mi mut­la­ka tem­i­z­ler­im, asla makya­jla yat­mam. Sette sürek­li ve ağır bir makyaj yapıldığı için ayda 1 ya da 2 kez cilt bakımı yap­tır­maya çalışıyorum. Haf­ta­da bir doğal maskel­er yap­mayı deniy­o­rum. Ama bazen atlaya­biliy­o­rum. Su bazlı nem­lendiri­cil­er cildime çok iyi geliy­or. Çok fazla ürün kul­lan­mıy­o­rum açık­cası. Bu aralar Darphin’in ürün­leri favorim. Bir de düzen­li olarak C vit­a­mi­ni uygu­luy­o­rum cildime. 

Kişisel gelişiminle ilgili ne yap­mak seni mut­lu ediy­or? 
Sıkı bir psikolo­ji okuyu­cusuyum. İnsan psikolo­ji­sine dair her şey çok ilgi­mi çekiy­or. Mesleğimle de bağlantılı olduğu için sanırım. İnsanın hem çevresi­ni hem ken­disi­ni anla­masın­da çok yardım­cı. 

Son dönem­lerde kurduğun hay­aller genel­lik­le ne ile ilgil? Sıra­da ne var?
Çook fazla hay­al­im var. Anlat­mak istediğim hikayel­er var. Var da var. 🙂 Zamanı geldikçe yavaş yavaş hep­si­ni paylaşacağım umarım. 

Exit mobile version