GARDIROP MAGAZİN

Cildi hızla yaşlandıran 10 alışkanlık

Güneş, tüm can­lılar için en önem­li ısı, ışık ve yaşam kay­nağı. Özel­lik­le de D vit­a­mi­ni sen­tezinde büyük rol oynuy­or. Ancak yaz ayların­da güneş ışın­larının radyasy­on etk­isi belir­gin olarak art­tığı için cildimizi cid­di boyut­lar­da tehdit ede­biliy­or. Öyle ki güneş ışın­ları­na kısa süre­li maruz kalmak; cilt lekeleri, çil­len­me ve güneşle tetik­lenebilen lupus gibi hastalık­lara ade­ta dav­etiye çıkarıy­or.

Uzun vad­ede ise çok daha önem­li sorun­lar gelişe­biliy­or; ciltte kırışık­lık­lar, ben­lerin sayısın­da artış, cilt tonu eşit­si­z­lik­leri, damar genişlemeleri oluşa­biliy­or, çok daha önem­lisi melanom baş­ta olmak üzere tüm deri kanser­lerinin gelişme ris­ki artıy­or. Güneş ışın­larının cildimiz üzerinde oluş­tur­duğu bu tür tablo­lar­da hatalı alışkan­lık­larımız ise başrol üstleniy­or. Peki cildimizde hasar oluş­tu­ran han­gi davranışlar­dan kaçın­malıyız? Acıba­dem Fulya Has­tane­si Der­ma­tolo­ji Uzmanı Dr. Şule Albayrak yaz ayların­da sıkça yap­tığımız hatalı alışkan­lık­larımızı anlat­tı, cildimizin uzun yıl­lar sağlık­lı ve genç kalması için önem­li öner­il­erde bulun­du.

Yoğun güneş ışı­na maruz kalmak

Der­ma­tolo­ji Uzmanı Dr. Şule Albayrak bron­zlaş­mak uğruna kısa sürede almaya çalıştığımız yoğun güneş ışın­larının ciltte yanık­lara yol aça­bildiği uyarısın­da bulunuy­or. Yanık son­rasın­da da ciltte izler, lekel­er, damar­lan­malar ve benek­len­mel­er oluşa­biliy­or. Dolayısıy­la güneş ışın­larının yoğun olduğu 10:00 — 16:00 saat­leri arasın­da açık alan­lar­da zaman geçirmem­eye özen gös­terin. Şem­siye altın­da bile kalsanız, kum ile asfalt­tan yan­sıyan güneş ışın­larının da aynı etkiyi yap­tığını unut­mayın.

Gelişigüzel güneş koruyu­cu kul­lan­mak

Koruyu­cu ürün­ler görünür ışık ve kızılöte­si ışın­lara karşı koru­ma sağla­malı, cilt tip­ine (kar­ma, yağlı, kuru, has­sas vs.) ve yaşı­na uygun seçilmeli. Aksi halde aler­jik reak­siy­on­lar, aşırı yağlan­ma veya kozmetik akne­si gelişe­biliy­or. Örneğin, kar­ma-yağlı bir cilde yoğun nem­lendiren koruyu­cu sürmek gözenek­leri tıka­yarak siyah nok­ta, yağ buton­ları ve akne oluşu­mu­na neden ola­biliy­or. Bu yüz­den yağlı ciltte yağlan­ma oluş­tur­mayan ve cil­di mat­laştıran su bazlı ürün­leri ter­cih etmek­te fay­da var. Kuru bir cilt yapısın­da nem­lendiri­ci özel­liği olan güneş koruyu­cu­lar­dan kul­lan­mak daha yarar­lı ola­cak­tır. Has­sas, leke­li, kızarık­lık prob­le­mi olan veya hasar­lı (vitili­go, deri kanseri öyküsü olan vs.) ciltlere özel güneş koruyu­cu ter­cih etmek de ayrı bir öneme sahip. Leke­li ciltler için leke oluşu­munu azaltıcı, kızarık has­sas ciltler için yatıştırıcı veya hasar­lı ciltler için antiok­si­dan içer­iği yük­sek koruyu­cu­lar ter­cih etmek daha kon­for­lu ola­cak­tır. Açık tenlil­erde en az +50 SPF, koyu tenlil­erde ise en az +30 SPF, UVA-UVB olmalı.

Güneş koruyu­cusunu sık sık tekrar­la­ma­mak

Güneş koruyu­cu­ları içerdik­leri fil­trel­er sayesinde hücre çekird­eği­ni sararak DNA hasarı oluşu­munu engel­liy­or­lar. “Ancak etk­ili ola­bilmeleri için düzen­li olarak tekrar­lan­maları çok önem­li” uyarısın­da bulu­nan Der­ma­tolo­ji Uzmanı Dr. Şule Albayrak “Bunun nedeni ise cilde sürüldük­ten son­ra ürünün orta­la­ma 2 saat içerisinde fay­dasının giderek azal­ması. Dolayısıy­la her 2 saat­te bir ürünü tekrar­la­mayı ihmal etmeyin. Yüzme veya duşun ardın­dan ya da aşırı terlediy­s­eniz bu zamanı dikkate almadan mut­la­ka tekrar­layın”

Cil­di susuz bırak­mak

Gün­lük su ihtiy­acını karşıla­mayan kişil­erde cilt­te­ki has­sasiyet daha belir­gin oluy­or. Cilt ve vücut sağlığınız için her gün en az 10 bar­dak suyu düzen­li tüket­meyi ihmal etmeyin.

Cil­di yeter­ince nem­lendirmemek

Kış mevsi­minde cilt kuru­luk­ları­na daha çok rast­lansa da, yaz mevsi­minde güneş, havuz ve denizin yanı sıra sık duş almak da ciltte kuru­ma ile has­sasiyet oluş­tura­biliy­or. Özel­lik­le nemi ciltte uzun süre hapseden nem­lendiri­ci süt veya losy­on kul­lanımı güneş hasarının azaltıl­ması­na yardım­cı ola­biliy­or. Bu neden­le yaz ayların­da özel­lik­le banyo son­rası ilk 5 daki­ka içerisinde hafif ıslakken tüm vücud­unuzu nem­lendirm­eye özen gös­terin.

Gün­lük cilt tem­i­zliği­ni ihmal etmek

Uygun bir tem­i­z­leyi­ci ile cil­di gün içerisinde biriken kir, toz, yağ ve ölü hücrel­er­den arındır­mak cilt sağlığımız için çok önem­li. Bunun nedeni ise cil­di kir­li bırak­manın leke­len­melere, sivil­celere ve pürü­zlü bir cilde yol aça­bilme­si. Üste­lik tem­iz bir cilde uygu­lanan güneş koruyu­cu daha etk­ili oluy­or ve cil­di­niz daha pürüzsüz görünüy­or.

Gölgede korun­ma­mak

Genel­lik­le sadece güneşe çık­tığımız­da korunuy­oruz. Oysa güneş ışın­ları gölgede, pencere­den giren ışık­ta ve evimizde­ki flo­rasan lam­ba içerisinde de etk­ili ola­biliy­or. Özel­lik­le güneşin tepede olduğu sıcak saatlerde dışarı­daysanız gölgede de koruyu­cu kul­lan­malısınız. Evde ise balkon veya pencerede uzun süre zaman geçire­cek­s­eniz yine koruyu­cu kul­lan­manız gerekiy­or.

Kap­atıcı ve fondöten­leri aşırı kul­lan­mak

Cilde, gün­lük kul­lanı­ma uygun olmayan kap­atıcı ile fondöten gibi kozmetik­ler kul­lan­mak, bun­ları uzun süre ciltte bek­let­mek de gözenek­lerin tıkan­ması­na, lekelerin belir­gin­leşme­sine ve ince kırışık­ların oluş­ması­na yol aça­biliy­or. Yaz ayların­da özel gün­ler için transparan pudralar veya min­er­al içerik­li fondöten­ler ter­cih etm­enizde fay­da var.

Koruyu­cu ürünü hatalı uygu­la­mak

Ürün­leri genel­lik­le dışarıya çık­tığımız­da veya pla­j­da kul­lanıy­oruz. Aslın­da henüz dışarıya çık­madan orta­la­ma 20 daki­ka önce uygu­la­mak gerekiy­or. Ayrı­ca yap­tığımız bir baş­ka hata da, ürünü yeter­li kul­lan­ma­mak. Der­ma­tolo­ji Uzmanı Dr. Şule Albayrak “Bir par­mak ucu kadar krem bir avuç içi kadar alana yete­cek şek­ilde olmalı. Ancak krem­leri kalın taba­ka halinde bırak­mak koruyu­cu­luğunu art­tır­mıy­or” diy­or.

Hızlı atıştır­malık­lar tüket­mek

İşlenm­iş, kızartılmış şek­er­li unlu gıdalar, hızlı atıştır­malık­lar ve doy­muş yağ oranı yük­sek besin­ler cildimizde akne, siyah nok­ta oluşu­mu­nun dışın­da insülin direnci­ni art­tırarak ağız çevresinde ve vücud­un kıvrım yer­lerinde­ki ciltte kad­ifem­si kalın­laş­ma, koyu renk değişik­liği ile et ben­leri oluşu­mu­na yol aça­biliy­or. Bozul­muş ciltte de güneş hasarı daha belir­gin­leşiy­or. Yaz ayların­da doy­mamış yağlar­dan zen­gin sebze, meyve ve bak­liy­at­lar­dan bol­ca tüket­m­eniz, cil­di­nizin ışıl­daması­na yardım­cı ola­cak­tır.

Exit mobile version