GARDIROP MAGAZİN

Benetton Geleceği

Milano Moda Haf­tası: Jean-Charles de Castel­ba­jac tasarımı Benet­ton Sonbahar/Kış 2020 kolek­siy­onu “Blend­ed Future” kon­sep­ti ile sahnede yeri­ni aldı.

Ortak bir dünya hay­a­line karışan ren­kler; sınırsız, duvarsız, fark­lılık­ların pay­laşımı­na dayanan bir dünya; kamu­flaj baskılar ve pop ikon­larıy­la zengin­leşen stil. Her zamankinden de çok “bir­lik­te” (unit­ed) olduğu­muzu his­set­tiren; moda, per­for­mans ve müzik­le dolu bir şov. 

20 Şubat 2020: “Blend­ed Future” için seçilmiş o büyülü gün. Coşku­lu bir karışım ve tasarım­cının yaratıcılığın­dan mağaza vit­rin­lerinde­ki ürün­lere, müş­ter­ilere, sokak sti­line, sosyal medyaya kadar uzanan poz­i­tif bir kele­bek etk­isi. İşte bütün tazeliğiyle Benet­ton stili.

“İngilizce ‘demo­c­ra­t­ic’ ve ‘rev­o­lu­tion’ kelimelerinin bir­leşi­min­den yola çık­tığım ‘demo-lution’ kavramı üzer­ine kuru­lu bir moda anlayışı ile hareket etmeyi ter­cih ettim” diye açık­lıy­or Jean-Charles de Castel­ba­jac. “Görm­eye alışkın olduğu­muz defileleri bir kenara bırakıp, 2020 yılı­na uygun yeni­likçi bir etkin­lik diza­yn etme fikri hoşu­ma git­ti. Bir iletişim mod­eli olma işlevinin öte­sine geçmeyen moda şovları artık çağımız için fazla basite indirgen­miş durum­da. Moda ile hikaye anlatıcılığı yap­mayı seviy­o­rum – bizi çevreleyen dünya hakkın­da, materyaller, ren­kler, insan­lar ve karşılık­lı fikir aktarımı hakkın­da… Ortak bir estetiğe sahip 30 mod­el, 30 manken ve bir ensta­lasy­on aracılığıy­la, Benet­ton felse­fesinin ayrıl­maz parçası görsel mağaza­cılığın gücü ve öne­m­i­ni sergile­mek iste­d­im” diye de ekliy­or.

Her­han­gi bir defile şovun­dan sıyrılan bu kap­sam­lı etkin­liğin; izleyi­ciyi moda, kültür, müzik ve sosyal medya gibi mecraların bir­birine karıştığı ve bir­biri­ni beslediği bir dünyaya taşı­ması amaç­landı. JCC’nin ifade ettiği gibi, “İçerik üreti­cisi Goldie Williams’ın Insta­gram hesabımızı devral­ması ile eş zaman­lı olarak, insan­ların yeni tanıtımı yapılmış tasarım­lar ile fotoğraf çek­ilip bunu anın­da sosyal medya­da pay­laş­malarını sağlayan bir deney­im alanı diza­yn ettik ve hay­a­ta geçirdik. Jonathan Fitoussi’nin çaldığı elek­tron­ik müzik de ambiyan­sı tamam­ladı”. 

Moda başken­ti Milano’nun en ikonik mekan­ların­dan olan, Via Paler­mo üzerinde yer alan Pelota, “Benet­ton gele­ce­ceği­ni” sah­nele­mek için ide­al ortamı oluş­tur­du: Özel parçalar, basic ve yük­sek trend tasarım­lar tek çatı altın­da har­man­landı.

Tasarım­cı Castelbajac’ın dey­imiyle, “Esnek, pay­laşım­cı, akışkan ve bölün­meyi red­de­den bir stilden bahsediy­oruz; tıp­kı çağımızın kültürü gibi. Sanat, moda, müze ve sokak kültürü aynı pota­da erirken, ikonik Benet­ton ren­k­leri ve şık camel ton­lar bir­biri­ni tamam­lıy­or.

Kamu­flaj ve hay­van desen­leri, Mick­ey Mouse ve Bam­bi baskıları, kolej tarzı çizgi­lerin yanı sıra, kendil­iğin­den “karışmış” (blend­ed) stili ve sanat­sal kim­liği Benet­ton vizy­onuy­la ahenk içinde olan, arkadaşım hari­ka tasarım­cı Kei­th Har­ing imza­lı parçalar da “Blend­ed Future” defilesinde sergilen­di”.  

Tre­vi­so, İtalya merke­zli markanın tek­stil alanın­da­ki teknik birikim ve uzman­lığının ön plan­da olduğunu da söyleme­den geçmemek gerekir: par­lak lurex kumaşlı ve jakar işlemeli triko­lar­dan, sağlam neo­pren kumaşlara ve kaliteli aksesuar­lara; baskılı yağ­murluk­lar­dan, yumuşak ve çevr­eye duyarlı deriye.

Benet­ton Sonbahar/Kış 2020 sezonu deney­im ve pay­laşı­ma dayanan bir bakış ile göçebe, özgür ve melez bir stil yaratıy­or. Sınır­lar arasın­da­ki duvar­ların yıkıldığı bir dünyanın vatan­daşlarını kucak­la­yarak, “Herkes İçin Moda” ruhunu ben­im­siy­or. Çünkü içinde mut­lu­luğun eksik olduğu bir gele­ceği düşle­mek imkan­sız. 

Exit mobile version