GARDIROP MAGAZİN

Bebeğin Dudak Damak Yarığı Anne Karnında Keşfedilmezse Ne Olur?

Dudak damak yarık­ları her 600 — 1000 bebek­ten birisinde görülen, anne karnın­da yüzün gelişim­sel yapılarının bir­leşmeme­si ya da yeter­siz bir­leşme­si sonu­cun­da ortaya çıkan bir durum­dur. Günümüzde gelişen teknolo­jil­er sayesinde erken dönemde teşhisi mümkün olan bu rahat­sı­zlık, doğum­dan son­ra erken dönemde doğru şek­ilde tedavi edilme­lidir. Estetik, Plas­tik ve Rekon­strük­tif Cer­rahi Uzmanı Prof Dr. Hakan Ağır anne karnın­da fark edilmeyen dudak damak yarık­larının tedavi süre­ci hakkın­da önem­li bil­giler pay­laştı.

Estetik, Plas­tik ve Rekon­strük­tif Cer­rahi Uzmanı Prof Dr. Hakan Ağır

Dudak Damak Yarığı Fark Edilmeyebilir

Gebe­liğin ilk dönem­lerinde ortaya çıkan, yüzde­ki yapıların bir­leşe­meme­si olarak ifade ettiğimiz bir durum olan dudak ve damak yarık­ları bazı vakalar­da anne karnın­dayken fark edilebiliy­or. Gelişen teknolo­jil­er sayesinde iyi bir ultra­son görün­tülen­mesi ile dudak yarık­larının fark edilme oranının %70’lere ulaştığını söyleye­bil­i­riz. Ancak damak yarık­ları ağız içerisinde yer aldığı ve görülme­si zor olduğu için anne karnın­dayken tespit edilme­si zor bir durum olarak karşımıza çıkıy­or. Dudak damak yarığının anne karnın­dayken fark edilmesinin temelde tedavi üzerinde teknik bir etk­isi yok. Bu neden­le ailelerin gebe­lik döne­minde fark edilmeyen dudak damak yarık­ları için kendi­leri­ni suçla­maları sadece bu süreçte psikolo­jik olarak daha çok etk­ilen­meler­ine neden oluy­or.

Tedavi Doğumdan Sonra Başlar

Dudak damak yarık­larının anne karnın­dayken fark edilmesinin daha erken dönemde tedavi imkânı oluş­tur­duğunu şu an sahip kul­landığımız teknolo­jil­er ve teknikler­le söyle­mek doğru olmaz. Dudak damak yarığı anne karnın­da fark edildiği zaman bunun en değer­li katkısı ebeveyn­lerin sürece hazır­lık­lı olmasını sağla­mak. Doğum gerçek­leştik­ten son­ra bebek­leri ile ilk kez karşılaşan ailelerin yaşadık­ları şoku, anne karnın­da yapılan teşhis ile azalt­mak mümkün. Bu sayede aile sürece daha hazır­lık­lı ve sakin bir yak­laşım sergileye­biliy­or. Tedavi seçenek­leri, bebeğe yak­laşımın nasıl olması gerek­tiği doğum öncesinde değer­lendirildiği için sürecin aile açısın­dan çok daha sakin iler­leme­si de mümkün oluy­or.

Exit mobile version