GARDIROP MAGAZİN

Başak Cankeş’ten The Truth #BuBirDefileDegildir

Mul­ti-disi­plin­er moda şovlarıy­la adın­dan söz ettiren Başak Cankeş, markası Bashaques’ın çarpıcı kolek­siy­on sunum­larının ardın­dan bu kez “The Truth” adını verdiği görkem­li per­for­mans şovuy­la sanat sev­er­lerin karşısı­na çık­tı. #BuBirD­e­fileDegildir

Moda ve sanat gibi iki fark­lı disi­plin­in kesişme nok­tasın­da dikkat çeken işlere imza atan Başak Cankeş, Zor­lu PSM’de ben­z­er­siz bir prodük­siy­on­la izleyi­ciyle buluş­tu. Seyir­ciyi derinden etk­ileyen The Truth şovu kap­samın­da ino­vatif moda, per­for­mans sanatı ve el sanat­larını har­man­layan Cankeş, biz­zat ken­di tasar­ladığı senary­onun metaforik öğeleri sayesinde yeni dünya düzeninin toplum­sal farkın­dalık­larımızı hızla değiştirme­sine öz-eleştirel bir gön­derme yap­tı.

Bugüne kadar­ki kolek­siy­on sunum­larını bel­li hikayel­er çerçevesinde sanat­sal şovlara dönüştüren tasarım­cı, The Truth ile moda kavramının birçok fark­lı bileşeni nasıl bir­er kuk­laya dönüştürdüğüne dikkat çek­erken, moda şovlarının arka planın­da sarf edilen emeğin de altını çiz­di. Toplam­da 150 kişi­lik bir ekiple gerçek­leştir­ilen şovun kadro­sun­da gerçek makyaj artist­leri, saç tasarım­cıları, terzil­er, mod­elistler, atö­lye çalışan­ları ve 15 pro­fesy­onel tiy­a­tro­cu­nun yanı sıra, 40 kişi­lik bir gönül­lü ekibi de yer aldı. Modanın day­at­tığı beden, cin­siyet, ırk ve yaş gibi kalı­plaşmış norm­lara kafa tutan bu şovun senaryosu ve sanat yönet­men­liği­ni de yine Başak Cankeş üstlen­di.

Kolek­siy­on­larını bir sanat pratiğine çeviren ve sezon­suz tasarım­lar yapan Başak Cankeş fark­lı disi­plin­ler­den sanatçılar­la yap­tığı iş bir­lik­ler­ine bu kez de yeni­leri­ni ekle­di ve Fırat Neziroğlu’nun yanı sıra, deri sanatçıları Afshin Zardin, Cihan Kay­maz, Murat Ateş’le çalıştı. The Truth için gelenek­sel deri oyma sanatıy­la üretilen yor­gan, tablo ve 3000 metre­lik deri ipten örülen bir elbis­eye bu sanatçılar­la bir­lik­te imza attı. Titi­z­lik­le hazır­lanan bu şovun tamamı boyun­ca karşınıza çıkan, gerçek ve sahte olan arasın­da­ki tekin­siz ilişkiyi ird­eleyen özgün desen­lerin yer aldığı tasarım­lar­da süet ve der­ilere ağır­lık ver­di.

The Truth isim­li şov­da bulu­nan tüm kostüm tasarım­larının deri spon­soru Sepi­cil­er Deri olurken, Jab ve Say­dam Tek­stil ise kumaş spon­sor­luğunu üstlen­di. Per­for­mans sırasın­da saç tasarımını yetenek­li Makas ekibi, makya­jları ise M.A.C.’in pro­fesy­onel makyaj artist­leri gerçek­leştir­di. Gülüm Erz­in­can ise şov­da kul­lanılan maskelerin tasarımı­na ve sanat­sal makya­ja yön ver­di. Plas­tik makya­jlar ise Hüseyin Akgül imza­sını taşıdı. Beş duyuya hitap eden şovun akıl­da kalıcı koku­ları ise MG Inter­na­tion­al Fra­grance Com­pa­ny tarafın­dan hazır­landı.

Bir­leşmiş Markalar Derneği (BMD) ve B’Event katkılarıy­la düzen­le­nen The Truth şovu­nun kore­ografisi Başak Cankeş ve aynı zaman­da per­for­mans sanatçısı olan kore­ograf Ekin Bernay’a ait. Tüm kolek­siy­onun styling’ini ise Mert Yemeni­cioğlu üstlen­di.

Ken­di­ni bir tasarım­cı ya da bir sanatçı­dan ziyade, daha çok bir hikaye anlatıcısı olarak kon­um­landıran Başak Cankeş, bu görkem­li per­for­man­sın gerçeğe dönüşme­si için ken­di­sine destek veren Art Galer­im Bebek, Taban­lıoğlu Mimar­lık, Ekin Ses, Demir Avukatlık Büro­su, Cereyan Medya ve Sofa Hotel Istan­bul Auto­graph Col­lec­tion, Nisan­taschi Con­cept Store ve Arek Nişanyan’a teşekkür ediy­or.

Exit mobile version