GARDIROP MAGAZİN

Aylin Çetinkaya ile Sihirli Dokunuşlar

Aylin Çetinkaya

Ulus­lararası bir telekomünikasy­on fir­masının kurum­sal ilişk­il­er yöne­ti­min­den, çocuk­luğun­dan beri özel ilgi alanı olan güzel­lik sek­törüne hızlı bir geçiş yapan Aylin Çetinkaya ile Nişantaşı’ndaki kalıcı makyaj merkezinde gerçek­leştirdik­leri, ufak dokunuşlar­la büyük etk­il­er yaratan bakım ve estetik uygu­la­malarını konuş­tuk. 

Küçük dokunuşlar­la büyük etk­il­er bırakan kalıcı makya­jı bize biraz anlatır mısın? Kalıcı makya­j­da­ki son trendler nel­er? 
Hep şunu söy­ler­im: Kalıcı makyaj, makyaj yap­mayı sevmeyen, buna fazla zaman ayır­mak iste­meyen veya makya­jlı gibi görün­mek iste­meyen hanım­ların imdadı­na yetişmiş bir şey. Bir taraftan da yüzde­ki kusurlu böl­geleri biraz daha geri plana atıp güzel nok­ta­ları öne çıkar­mak üzere yapılan temel bir estetik uygu­la­ması aslın­da. Ben bunu bir makyaj gibi de gör­müy­o­rum. Makyaj dey­ince aklımıza far­lar, allık­lar, rujlar, rimeller, kir­pik­ler geliy­or. Bu öyle bir şey değil. Kaşlarımız dökülmüş ola­bilir ve onları daha dolu, sağlık­lı göster­mek istey­or ola­bil­i­riz. Kaş böl­ge­sine bir mikropig­men­ta­sy­on, microb­lad­ing uygu­la­ması yap­tırarak bun­dan kur­tu­la­biliy­oruz. Ya da göz­ler­im­iz çok soluk­sa, kir­pik dip­ler­ine bir diplin­er uygu­la­ması ile daha güzel bakıy­oruz. Dudak­larımız sol­gun ve can­sız görünüy­or­sa, kon­tür alt duyu­muz eksikse onu yer­ine getiriy­oruz ve dudak­larımız daha sağlık­lı görünüy­or. Yani dolayısıy­la bura­da trendler­den bah­set­mek çok doğru değil. Kişinin yüzüne bakıp ihtiy­acı­na göre bu uygu­la­maları yapıy­oruz; biz­im işimizin de (çok şükür!) güzel sonuç ver­mesinin püf nok­tası bu diye­bilir­im.

Herkese kalıcı makyaj uygu­lan­abilir mi? Kim­ler yap­tır­malı, kim­ler yap­tır­ma­malı?
Eğer ki bunun­la ilgili bir sağlık prob­le­mi yok­sa, kalıcı makya­jı herkes yap­tıra­bilir. Sadece hanım­lar için özel bir dönem var: hamile­lik ve emzirme döne­minde yap­tır­malarını çok doğru bul­muy­o­rum. Bunun dışın­da 18 yaşın­dan 80 yaşı­na kadar hanım­lar, hat­ta kaşın­da eksik­lik olduğunu düşü­nen beyler de yap­tıra­bilir­ler. Kalıcı makyaj uygu­la­maları bunun­la da sınır­lı değil: mesela meme kanseri son­rasın­da meme ucu kay­bol­muş hanım­lara yapılan alo­ra uygu­la­ması da bir pig­men­ta­sy­on uygu­la­ması aslın­da. Saç­ta bel­li böl­gel­erde­ki dökülmelere karşı yapılan saç simülasy­onu da bir pig­men­ta­sy­on uygu­la­ması. Ben bun­ların tümünün eğiti­mi­ni aldım. Şu anda en çok yap­tığımız ise kaş, göz ve dudak göl­ge­sine yapılan uygu­la­malar.

Kalıcı makyaj yap­tır­mak isteyen birinin yüzüne bak­tığın­da, yüz yapısının uygun olmadığını ve sonu­cu­nun güzel olmay­a­cağını düşündüğün bir işle­mi yap­mıy­or olman, bence en güzel özel­liğin. Buna nasıl karar veriy­or­sun? 
Her şey­den önce sağlık ve güven… Bu uygu­la­malar yak­laşık 15 yıl önce dövme tekniğiyle yapılıy­or­du. Henüz kurum­sal hay­at­ta çalıştığım yıl­lar­da, ben de kaşlarım için uzun araştır­malar son­rasın­da bir yere git­miş­tim; tabii tasarımını kendim yaparak. Bu konu­da çok dikkatliy­imdir ama net­icede çok koyu, yapay bir kaşa sahip oldum. Son­ra ded­im ki: “Bunun doğalı neden yapılamıy­or?” Beni bu işe iten en büyük neden bu olmuş­tu, biliy­or musun? Ben olsay­dım böyle yap­mazdım, demiş­tim. Dolayısıy­la, ben olsay­dım kendime bunun yapıl­masını iste­mezdim, mut­suz olur­dum, dediğim hiçbir şeyi kim­s­eye yap­mıy­o­rum. Sağlık her şey­den önce tutul­duğun­da karşılık­lı güven ilişk­isi doğuy­or. Önden simülasy­on yapıy­oruz mut­la­ka. İşleml­er öncesinde karşılık­lı el sıkış­mak, yani müş­ter­im­in işlem­den son­ra yüzüne ne ola­cağını bilme­si, önce­den görme­si ben­im için çok önem­li. Dolayısıy­la, karşılık­lı muta­bık kaldığımız­da her­han­gi bir sıkın­tı yaşamıy­oruz.

Aylin Çetinkaya

Güzel­lik anlayışı ve bek­len­tisi herkese göre fark­lı. Kişinin yüz anal­izi­ni nasıl yapıy­or­sunuz?
Bunu bil­inçli yap­mak çok önem­li; işte o nok­ta­da eğitim­ler çok şey katıy­or. Her konu­da müte­vaziy­imdir, ama bu konu­da yeteneğim olduğunu söyle­mem lazım. Yeteneğimin peşin­den git­tim zat­en. Bak­mak ve görmek gerçek­ten fark­lı şeyler. Eğitim­lerde birçok şey ölçüler­le anlatılır. Şu yüz tipinde kaşlar şöyle olmalı, ya da diplin­er şu göz tip­ine böyle yapıl­malı, gibi… Ama gerçek hay­at­ta insanın yüzünün iki alanı bir­birinden fark­lı, açılar fark­lı, karak­ter­ler fark­lı, ten fark­lı. Dolayısıy­la her şey eğitimde ver­ilen ölçüler­le çözemiy­or­sunuz. Bazen de ölçü ile hareket etmem, bu kaş sana keskin oldu, deyip mut­la­ka kendim­den de bir şeyler katarım. Kişinin gözünün iyi görme­si, elin­in yetenek­li olması ve tabii bu işi yap­ması için de ehliyetinin olması çok önem­li. Bunun yanı sıra ster­il koşulların da yerinde olması, bu işin olmazsa olmazı. O neden­le bu işi yap­tır­madan önce herkese çok çok iyi araştır­malarını tavsiye ediy­o­rum.

2020 makyaj trend­lerinde biz­leri nel­er bek­liy­or. Bu sezon nasıl ren­kler ve teknikler göre­ceğiz? Senin en çok beğendiğin uygu­la­malar hangi­leri?
2020’de ren­kli far­lar yine geri gel­di. Yaz gün­lerinde mor­lar, mürdüm­ler; kışın özel­lik­le fark­lı far­lar ön plan­da. Önce­den yoğun kir­pik­ler, kalem­ler vardı. Şim­di biraz daha far­lara yöne­lim var. Yüze gelince, daha ince, daha doğal ve sağlık­lı makya­jlar ön plan­da. Doğal makya­j­da dudak­lar biraz daha geriye git­ti ama far­lar ön plana çık­tı. Kalıcı makya­j­da ise söylediğim gibi, asıl takip ettiğimiz şey kişinin doğal­lığı ve ken­di yüzünün bek­len­ti­leri, ihtiyaçları.

“Dudak ren­klendirme uygu­la­masın­da pem­be isteyen­ler “Çağla Şikel’in rengi­ni istiy­o­rum” diye geliy­or­lar; daha şef­tali ton­ları isteyen­ler “Bur­cu Esmersoy’un ren­gi” diye geliy­or­lar. ”

Hiç işlem görmemiş bir yüz, doğal güzel­lik anlamı­na mı geliy­or? Doğal güzel­liğimizi koru­mak için yap­tığımız küçük dokunuşlar bizi yapay güzel mi yapıy­or? 
Şim­di hiç işlem görmemiş bir yüz doğaldır diye­meye­ceğim, çünkü öyle güzel uygu­la­malar var ki… “Küçük dokunuşlar” diy­oruz buna. Gerçek­ten yapıldığı bile bel­li olmayan, ama yüzün ihtiy­acı olan şey­leri yap­tığınız­da, yüzü daha estetik göstere­biliy­or­sunuz. Bu yüz­den, bir­i­leri makya­jsız self­ie verdiğinde, onu konuşuy­oruz. 

Birçok tanın­mış kişiye de uygu­la­malar yap­tın. Kalıcı makyaj uygu­la­mak­tan en çok keyif aldığın isim­ler kim­ler?
Şim­di isim ver­mek çok zor ben­im için, ama evet, ekran­da insan­ların karşısın­da­ki bazı isim­lerin yüz­leri­ni yap­tır­mak için bana güven­meleri ben­im için muhteşem bir duygu gerçek­ten de. Tabii büyük sorum­lu­luk da yük­lüy­or. İlk baş­ta Bur­cu Esmer­soy ile çalış­mak ben­im için çok heye­can veri­ci ve key­i­fliy­di.  Buradan ona da çok selam­larımı iletiy­o­rum. Çok seviy­o­rum onu; yeri bende ayrıdır. Ona uygu­ladığımız renk o kadar çok beğe­nil­di ki son­rasın­da gelen herkes, Bur­cu Esmersoy’un rengin­den istiy­o­rum diye gel­di. Son­rasın­da Çağla Şikel ile bir YouTube video­su yap­tık. Ona da buradan sevgi­ler­i­mi iletiy­o­rum, onu da çok seviy­oruz. Çağla’ya da bir­birinden fark­lı ren­kler yap­tık, dudak rengine uygun bir pem­be renk uygu­ladık, onun­ki de çok güzel oldu. Pem­be isteyen­ler “Çağla Şikel’in rengi­ni istiy­o­rum” diye geliy­or­lar; daha şef­tali ton­ları isteyen­ler “Bur­cu Esmersoy’un ren­gi” diye geliy­or­lar. 

Merkezde estetik uygu­la­malar da yapılıy­or mu?
Tabii, yapılıy­or. Nişantaşı’nda, Valikon­ağı Caddesi’ndeki kalıcı makyaj merkez­imiz 250 metrekare­lik bir yer. Üst katın­da ise klin­iğimiz var. O da birkaç ay önce açıldı. Klin­iğimizde­ki uygu­la­maları, dok­tor­lu ve dok­tor­suz olarak ikiye ayırıy­oruz. Enjek­siy­on yön­temiyle dol­gu botoks, mezoter­api gibi cilt ihtiy­acı­na yöne­lik uygu­la­malar dok­to­ru­muz tarafın­dan yapılıy­or. Ayrı­ca yaşlan­ma karşıtı cilt bakım uygu­la­maların­da da teknolo­jik ciha­zlar­dan fay­dalanıy­oruz. 

Çok iyi sonuç aldığınız, kişinin ken­disinin en iyi ver­siy­onu olmasını sağlayan bakım ve güzel­lik uygu­la­maları hangi­leri? 
Biz güzel­lik ve estetiğe dair ihtiyaçları fark­lı sınıflara ayırıy­oruz: Gençler için siyah nok­ta ve sivilce prob­lem­leri, gözenek prob­lem­leri, cilt­te­ki yağ den­ge­si­z­lik­leri en büyük sorun. Onlara yöne­lik hem enjek­siy­on­lu hem teknolo­jik ciha­zlar­dan fay­da­landığımız bakım ve tedavi uygu­la­maları var.  Hydrafa­cial adını verdiğimiz çok pro­fesy­onel bir cilt bakımını yap­tırarak, cil­di­nizi pırıl pırıl göstere­bilirsiniz. Baby­face uygu­la­ması ise gözenek­leri sıkılaştır­mak, cilt­te­ki matlık ve eşit­si­z­lik­leri, sivilce izleri­ni gider­mek için bire bir.

Aylin Çetinkaya

Öte yan­dan yaş biraz daha yük­seldiğinde daha önce­den vücud­un genç kalması için sagılanan kola­jen gibi bir­takım mad­del­er daha az sal­gılan­maya başlıy­or ve yüz aşağıya doğru düşm­eye başlıy­or. İşte bu nok­ta­da vücud­un kola­jen üre­ti­mi­ni art­tırıcı, cildin sağlık­lı ve par­lak kalması için vücud­un üretmesi gereken vit­a­min­leri uyarıcı çözüm­lerin yanın­da, bun­ları dışarı­dan destek­leyi­ci teknolo­jik ciha­zlar­dan fay­dalanıy­oruz. Örneğin Altın İğne cihazı var; radyo frekan­sı ile ciltte ıkılaş­ma, par­lak­lık ve gergin­lik sağlıy­or. Sonuçları çok çok başarılı: Cilt kalitesi­ni art­tırıy­or, lift­ing (kaldır­ma) etk­isi ve gergin­lik hissi yaratarak bir sıkılaş­ma ve topar­lan­ma sağlıy­or. Dolayısıy­la yaş grubu­pları­na ayırarak tüm bu tedavi ve yön­tem­leri sunuy­oruz. Bir diğeri de tabii ki her yaş­ta ola­bile­cek leke prob­lem­leri ama lekede, “melas­ma” dediğimiz çok daha derin lekel­er için fark­lı tedavil­er uygu­la­mak gerekiy­or. Daha yüzey­sel güneş lekeleri veya dönem­sel olarak ortaya çık­mış lekelere yöne­lik ise Baby­face yön­te­mi yüz güldürücü sonuçlar veriy­or.

Bu aralar hay­atının ana teması olan müzik, film, kitap   var mı?
Genelde psikolo­jik gelişim kita­pları oku­mayı sev­er­im. Şu dönem yoğun bir tem­po­dayım, açıkçası uyu­madan önce uyku mod­u­ma göre oku­mak iste­diğim şeyi ufak­tan seçiy­o­rum. Hat­ta bunu da iti­raf ede­ceğim, çoğu zaman kitap değil, diji­tal ortam­da makale tarzı yazılar okuy­o­rum. Onun dışın­da son olarak Netflix’te Atiye’yi izled­im ve çok sevdim.

Şim­di sıra­da ne var?
Hiç sınır yok… Yurt­dışın­da­ki bir sem­i­neri takip ediy­o­rum, yakalayın­ca oraya gide­ceğim. Ayrı­ca estetik trend­leri­ni takip etmeyi çok seviy­o­rum. Yeni nel­er var, güzel­lik ner­eye gidiy­or, bun­lara bakıy­o­rum. Sağlığı ve doğal güzel­liği koru­maya yöne­lik sıra­da yeni han­gi teknolo­jil­er varsa, mut­la­ka güven­lik kon­trol­lerinden de geçmiş olması şartıy­la, bizde de onlar ola­cak diye­bilir­im. 

Aylin Çetinkaya Kalıcı Makyaj ve Güzel­lik Merkezi
www.aylincetinkaya.com

Exit mobile version