GARDIROP MAGAZİN

Amerikan mı, İngiliz mi yoksa İtalyan mı?

İtalyan kes­im pan­tolon, göm­lek ve ceketler genelde dar kes­imdir.

Tarzınız Amerikan mı, İngiliz mi yok­sa İtalyan mı? Siz düşünürken ben ben takım elbiselerin tar­i­hi hakkın­da bil­gi verey­im.:) İşlemeli ceket­ten takım elbis­eye geçiş 1666 yılın­da İngiltere’de başlıy­or. 

Ceketin içine giy­ilen yelek­le bir­lik­te giy­ilen takım elbisel­er 18.yy’ın sonuna kadar hiçbir değişik­liğe uğra­madan erkek­ler için temel giysi olarak kab­ul edilmiş. Bugünkü takım elbis­enin ilk örneği, 1860’da ilk giysi olarak ortaya çık­mış. 19.yy’dan bu zaman dil­im­ine kadar da takım elbisel­er çok fazla değişik­liğe uğra­madan devam ettir­ilmiş. Takım elbise; klasik ve zaman­sızdır. Hemen her erkeğin gardırobun­da mut­la­ka birkaç şık takım olması gerekir.

Doğru seçim yapa­bilmek için önce­lik­le doğru ren­gin, vücu­da uygun­luğu­nun, kumaşı, diki­mi ve detay­larının bir­er bütün içerisinde olması gerekiy­or. Vücut ölçü­lerinize uygun seçim yapa­bil­m­eniz için vücut ölçü­lerinizi gerçek­ten çok doğru bir şek­ilde anal­iz edilme­si bir­in­ci şart. Sık­lık­la ter­cih edilen ren­kler; siyah, antr­a­sit, koyu lacivert ren­k­leri şık­lık arayan­lar için ide­al ve doğru ren­klerdir. Kurum­sal bir iş hay­atın­da çalışıy­or­sanız, kur­tarıcı ren­k­leriniz; siyah ve lacivert­tir. Otorit­er ve güçlü dur­manızı sağlar.
Peki takım elbise seçi­mi yaparken nelere dikkat edilmeli? Önce­lik­le sezona uygun kumaş seçi­mi yapın. Ter­let­meyen kumaş seçi­mi yapın ve pan­tolo­nunuzun paça boyu ne çok uzun ne de kısa olsun. Özel­lik­le boyu kısa olan beyler mümkünse kısa paça değil, duble paça boyu ter­cih etmeleri çok daha doğru ola­cak­tır. Takım elbiselerinizi mut­la­ka deney­erek satın alın. Vücut tip­inize uygun kes­im ve mod­el­leri ter­cih etmek; doğru giy­in­menin ilk kuralıdır. Geriye kalan renk ve aksesuar seçim­leri ise; nerede giye­ceğinize göre değişik­lik göstere­bilir. Eğer kurum­sal bir iş hay­atınız varsa; çok ren­kli göm­lek­ler ter­cih etmeyin.

Amerikan kes­im takım­ların özel­liği, yarım vatkalı, tek yırt­maçlı olmasıdır.

Beyaz, mavi ve bej ton­larının çok dışı­na çık­madan kra­vat­larınızı ren­kli ya da desen­li ter­cih ederek bir hareket kata­bilirsiniz. Ya da ren­kli mendil ya da fular mod­el­leri de takım elbis­enizi tamam­lay­a­cak ve jilet gibi görün­me­sine yardım­cı ola­cak aksesuar­lardır.

Eğer çalıştığınız şir­kette dress code kural­ları yok­sa eğer, çok daha yaratıcı kom­bin­ler yapa­bilirsiniz. Lacivert bir blaz­er kru­vaze kes­im ceket, mavi göm­lek ve can­vas pan­tolon ya da koyu renk den­im pan­tolon ve şık bir desen­li mendil ide­al bir kom­bin öner­isi ola­cak­tır.
Daha gün­lük ve casu­al bir görünüm kazan­mak isters­eniz tek düğmeli ceket mod­el­leri­ni ter­cih edin. Çift yırt­maçlı ceket mod­el­leri ise; günümüz trend­ler­ine daha uygun ve mod­ern kes­im­lerdir.

Ermenegildo Zeg­na İlkb­ah­ar-Yaz 2016

Peki takım elbiselerin mil­liyeti olur mu? Tabii ki!
- İtalyan mı, Amerikan mı yok­sa İngiliz mi?

İtalyan kes­im takım mod­el­lerinin en belir­gin özel­lik­leri:
İtalyan kes­im pan­tolon, göm­lek ve ceketler genelde dar kes­imdir. Giy­diğiniz takım elbise bedeni saran, vücu­da tam otu­ran ve ceket boy­ları diğer­ler­ine kıyasla kısa olan mod­ellerdir. Genelde üçgen vücut tip­leri için ide­al kes­im mod­ellerdir. Ceketin omu­zları vatkalı ve oldukça dar ‘slim fit’ dediğimiz kes­imdir. Ceket mod­el­leri genelde iki düğmeli ve arkadan yırt­maçlı değildir. Pan­tolon­ların paça boyu kısa ve dard­ır.

İngiliz kes­im takım mod­el­lerinin en belir­gin özel­lik­leri:
Pan­tolon­lar duble paça ve pililidir. Ceketler vatkasız omuz, çift yırt­maç, dik­iş­siz ceket yakası, ince kes­im mod­ellerdir. Takım elbis­enin mod­eli ise; kru­vazedir. Ceket kes­im­leri İtalyan kes­im mod­ellere göre daha uzun­dur.

Amerikan kes­im takım mod­el­lerinin en belir­gin özel­lik­leri:
Amerikan kes­im takım­lar­da ise yarım vatkalı, tek yırt­maçlı, rahat kes­im ceket ve pan­tolon­lardır. Mod­eller ne vücudu sarıp sar­malar ne de bol gelir. İki­sinin arası ‘reg­u­lar fit ‘ de denilebilir.
Vücut tip­inizi doğru anal­iz edip, iyi tanır­sanız han­gi kes­imin sizin için uygun olduğunu rahatlık­la bula­bilirsiniz. Türk erkek­leri için genelde İtalyan kes­im değil de İngiliz kes­im daha uygun­dur. Şık­lık­tan ziyade rahatını düşü­nen­ler için ise; Amerikan kes­im takım elbise mod­el­leri­ni öner­ir­im.

Takım seçerken iyi görün­m­enizi sağlay­a­cak birkaç ufak tüyo☺
1- Kol düğme­si olan manşetli mod­el göm­lek­ler görünümünüzü daha da zengin­leştirir. Ceket boyun­dan 1.5 cm kadar dışarı­da olur­sa çok daha şık dura­cak­tır.
2- Ceketin önünü ilik­ledik­ten son­ra elin­i­zle, vücud­unuz ve ceke­tiniz arasın­da­ki mesafe ne çok bol, ne çok dar olmalı.
3- Erkek­ler şık­lık­larını biraz da aksesuar seçim­ler­ine borçlu­lar! Aksesuar takım­ların en önem­li parçaları. Bu neden­le kemer seçi­minde ince mod­el­leri ter­cih etmelisiniz. Seçtiğiniz ayakkabı ve kemer ren­gi aynı olmasa dahi, uyum içinde olması­na özen göster­melisiniz..
4- Takım elbis­enizi tamam­la­mak için daha ‘slim fit’ (ince, vücudu saran) bir görünüm kazan­mak isters­eniz mut­la­ka yelek giy­m­enizi öner­ir­im. Ayrı­ca daha res­mi ve havalı bir görünüm kazan­mış olur­sunuz.
5- İşte en önem­li ve ben­imde çok dikkat ettiğim ayrın­tılar­dan biridir, çorap. Kafanıza göre bul­duğunuz çorapları ayağınıza giymeyin! Takım çorabı giyin mut­la­ka. Otur­duğunuz zaman pan­tolon paçanız­dan bacak­larınızın ‘asla’ gözük­meme­si gerek­lidir. Çorap boyu­nun biraz uzun olması için uygun şek­ilde tamam­lay­a­cağınız daha uzun çoraplar giymelisiniz.
6- Kra­vat boyu­nun kemerin hemen üstüne bit­tiğin­den emin olmalısınız.
7- Unut­mayın! Pan­tolon paçası ayakkabının tabanın­da değil, üstünde bit­meli.

Exit mobile version